Οι Καμήλες είναι οι νέοι Μονόκεροι

Οι Καμήλες είναι οι νέοι Μονόκεροι

Η οικονομική αβεβαιότητα που βιώνουν οι νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζεται η παγκόσμια πανδημία, τις οδηγεί να αναζητούν τρόπους επιβίωσης σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον οικονομικής «ξηρασίας». Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να αντικαταστήσουν το χαρακτηριστικό τους "Unicorn" mindset, που επεδίωκε «ανάπτυξη με κάθε κόστος», με ένα mindset πιο προσαρμοστικό και ταυτόχρονα ανθεκτικό στην ξηρασία.

Οι ιδρυτές των startups καλούνται πλέον να αποδείξουν ότι μπορούν να επιβιώσουν στην επερχόμενη ύφεση, και όχι μόνο να αποκτήσουν δημοφιλία και αναγνωρισιμότητα, που ίσως μπορέσουν να εξαργυρώσουν μελλοντικά.

Οι μέχρι σήμερα κυρίαρχοι «Μονόκεροι» δίνουν τη θέση τους στις «Καμήλες», δηλαδή σε startups φαινομενικά λιγότερο φαντεζί, που όμως υπερτερούν κατά κράτος σε ουσιώδη χαρακτηριστικά, που τις βοηθούν να ολοκληρώνουν το δύσκολο ταξίδι τους αλώβητες.

Μια startup που ανήκει στην κατηγορία «Καμήλα» είναι:

1. Ανθεκτική - είναι προετοιμασμένη για ένα απαιτητικό ταξίδι μέσω προσεγμένης, στρατηγικής ανάπτυξης

2. Προσεκτική - διαχειρίζεται με σύνεση το αποθεματικό της, μέχρι να περάσουν οι δύσκολες στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι είναι οικονομικά συντηρητική, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των συνεργατών της αλλά ούτε και στον καινοτόμο προσανατολισμό της.

3. Προσηλωμένη - παρά τον καινοτόμο χαρακτήρα της, ακολουθεί πιστά τις βασικές αρχές οικοδόμησης επιχειρήσεων

4. Πελατοκεντρική - προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν πραγματικά τις ανάγκες των πελατών της.

Είναι κατάλληλο το timing για να ξεκινήσεις τώρα κάτι νέο;

Το timing είναι ιδανικό, αν είσαι διατεθειμένος να δημιουργήσεις μια startup «Καμήλα» για τους εξής λόγους:

α) Θα έχεις ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υφιστάμενων επιτυχημένων startups «Μονόκερων», που πολύ δύσκολα θα μετατραπούν σε «Καμήλες». Είναι ενάντια στη φύση τους, και θα δυσκολευτούν πολύ να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά τους. Εσύ όμως θα κάνεις αυτό που δημιουργήθηκες για να κάνεις: να επιβιώνεις σε αντίξοες συνθήκες. When the going gets tough, the tough get going.

β) Οι βίαιες αλλαγές που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητά όλων μας, επιβάλλουν καινοτόμες λύσεις που θα επουλώσουν τις πληγές της οικονομίας πριν γίνουν θανάσιμες. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει συνέλθει ακόμα από το πλήγμα που εξακολουθεί να μεγαλώνει, και νιώθει ανασφάλεια και δισταγμό να ξεκινήσει κάτι νέο. Οι τολμηροί και αποφασιστικοί που θα κάνουν το πρώτο βήμα θα έχουν πολύ μικρότερο ανταγωνισμό, και θα είναι οι ηγέτες του μέλλοντος.

Κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα μόνο βήμα. Η προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε «Μονόκερους», όπως οι Airbnb, Uber, Spotify, Dropbox, που εξελίχθηκαν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς. Υπάρχει μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθούν νέα startups με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «Καμήλας» που θα βγουν νικητές σε ένα δυσοίωνο παγκόσμιο οικονομικό μέλλον.

Οι Entrepreneurs δε γεννιούνται, αλλά γίνονται.

Στο Σχολείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (https://sein.gr), όχι μόνο θα αποκτήσεις το απαραίτητο mindset για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον κόσμο των καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά θα έχεις μια ομάδα επαγγελματιών που περιλαμβάνει Brand Storyteller, Creative Designer, Web Designer, Software Engineer, Product Manager και Serial Entrepreneurs, ως στήριγμα και οδηγό στην πορεία προς την εκπλήρωση των ονείρων σου.