Οι Entersoft και Epsilon Net και το ξένο ισχυρό fund

Οι Entersoft και Epsilon Net και το ξένο ισχυρό fund

Μπορεί στο ελληνικό χρηματιστήριο οι νέες εισαγωγές μεγάλων εταιρειών να έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε σύνθετους παράγοντες, όμως είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκε σημαντικά στο παρελθόν, όπως αυτός της πληροφορικής και της νέας οικονομίας, δείχνει να επιστρέφει για τα καλά.

Πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε ειδικό τμήμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, έδειξε πως οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν δείξει και καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Συνάμα, δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο νέες εισαγωγές στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. (αφορούν μετοχές που… προβιβάστηκαν από την Εναλλακτική) ανήκουν στον κλάδο της ευρύτερης πληροφορικής. Ο λόγος για τις Entersoft και Epsilon Net.

Η Epsilon Net έγινε η δεύτερη εταιρεία πληροφορικής που έκανε φέτος το «άλμα» από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του Χ.Α., καθώς είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η Entersoft. Οι δύο εταιρείες πληροφορικής, άλλωστε, είναι και οι μοναδικές που προχώρησαν σε εισαγωγή στο Χ.Α. με δημόσια προσφορά από το 2018, όπου την αντίστοιχη διαδικασία είχε ολοκληρώσει η CNL Capital.

Η δημόσια προσφορά της Entersoft καλύφθηκε κατά 2,10 φορές περίπου, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 3,78 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια εγγραφή της Epsilon Net πέτυχε υπερκάλυψη κατά 1,7 φορές, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 5,33 εκατ. ευρώ.

Το πλέον εντυπωσιακό στην περίπτωση της Epsilon Net είναι ότι ξένο fund από την άλλη μεριά του Ατλαντικού μπήκε με σημαντικά κεφάλαια πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει τις αγορές. Δηλαδή το fund κάλυψε σχεδόν το 1/5 των κεφαλαίων της δημόσιας εγγραφής. Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή και τη «γνωριμία» του fund με την εταιρεία, έπαιξε ο Αντιπρόεδρος και διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Euroxx Χρηματιστηριακή, Αριστοτέλης Νινιός.