«Όχι» της Γερμανίας σε χαλάρωση των κανόνων για το χρέος

«Όχι» της Γερμανίας σε χαλάρωση των κανόνων για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε χθες Τετάρτη την αντίθεσή του στις απαιτήσεις χωρών του νότου της ΕΕ, οι οποίες επικαλούμενες την ενεργειακή κρίση, την κλιματική έκτακτη ανάγκη και τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε για την πρόθεση χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία να εισαγάγουν έναν αποκαλούμενο χρυσό κανόνα που θα εξαιρούσε τις επενδύσεις σε φιλικά προς το κλίμα μέτρα ή αμυντικά έργα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Αυτοί οι κανόνες απαιτούν από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να διατηρούν το ετήσιο νέο χρέος τους κάτω από το 3% της οικονομικής τους παραγωγής, ενώ το συνολικό τους χρέος πρέπει να διατηρείται κάτω από το 60%.

«Η Γερμανία δεν έχει καλή εμπειρία στην εξαίρεση επενδύσεων από τους κανόνες για το χρέος μέσω χρυσού κανόνα», τόνισε ο Λίντνερ, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ενός από τα κόμματα της Γερμανίας που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Λίντνερ εξέφρασε επίσης δυσπιστία για τις προθέσεις πολιτικών ηγετών ανά την Ευρώπη οι οποίοι δηλώνουν ότι κάποιες επενδύσεις πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες για το χρέος: «Οι πολιτικοί είναι πολύ καλοί στο να επαναπροσδιορίζουν οτιδήποτε είναι δυνατό ως επένδυση, ενώ στην πραγματικότητα αφορά την κατανάλωση πίσω από αυτό», εξήγησε ο Λίντνερ. «Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει τα πάντα», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε Περισσότερα