Ο νέος ανοδικός κύκλος του κοινού νομίσματος

Ο νέος ανοδικός κύκλος του κοινού νομίσματος

Παρά τους συμβιβασμούς, η χθεσινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης είναι όπως θα εξηγήσουμε σε εκτενή μας ανάλυση, κάτι παραπάνω από μια συμφωνία-ορόσημο. 

Είναι η δικαίωση των πρωτεργατών της Ε.Ε,  όπως ο Κόνραντ Αντενάουερ, η Άννα Λιντ, ο Γίοζεφ Μπεχ, ο Ζαν Μονέ, ο Σίκο Μάνσχολντ, η Νικόλ Φοντέν, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Χέλμουτ Κολ, ο Φρανσουά Μιτεράν και τόσοι άλλοι,  ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και κατόπιν  η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση,  μπορεί να εξελιχθεί πράγματι στα Ηνωμένα Έθνη της Ευρώπης.

Η Ε.Ε χτες ξεπέρασε τον πρότερο εαυτό της, αποφασίζοντας να δανειστεί δισεκατομμύρια από τις αγορές και να τα μοιράσει ως στήριξη του προϋπολογισμού στα κράτη –μέλη και μάλιστα σε ποσόστωση ανάλογα την πτώση του ΑΕΠ που θα έχουν υποστεί λόγω της κρίσης της πανδημίας της covid-19.

Ναι, καταργήθηκε ένα μέρος κονδυλίων από κάποια άλλα προγράμματα, ναι θα υπάρχουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης τα οποία θα πρέπει και να εγκριθούν, όπως το ίδιο γίνεται άλλωστε όταν μια επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της καταρτίζει ένα ρεαλιστικό business plan πριν χτυπήσει πόρτες για χρηματοδότηση.

 Όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ευρώπη αυτή τη φορά κατέκτησε την εσωτερική της συνοχή εκ νέου και μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων  από τα κράτη -μέλη έδωσε μια «κοινή» πέρα για πέρα δημοσιονομική απάντηση στην τρέχουσα ύφεση και έθεσε τα θεμέλια για ανάλογες απαντήσεις σε μελλοντικές κρίσεις.

Τα θεμέλια αυτά αντικατροπτίστηκαν χτες στο ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, το οποίο πανηγύρισε την υπέρβαση, σπάζοντας  τον  200άρη κινητό μέσο (exponential) σε εβδομαδιαίο διάγραμμα και δίνοντας νέα υψηλά για το 2020, πέριξ του 1,1540, κοντά στα υψηλά του 2019 που ήταν το 1,1570.

Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα έχει συνέχεια. 

Βλέπετε, η Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο σημειωτέον θα διαχειρίζεται τόσο ως προς την χρηματοδότηση του όσο και ως προς την κατανομή των πόρων του ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο, η Κομισιόν,  θα αποκτήσει μια μεγάλη δύναμη στις αγορές κρατικού χρέους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε χτεσινή της έκθεση η Credit Agricole: «Γεννήθηκε μια τεράστια νέα δεξαμενή ομολόγων στις διεθνείς αγορές».

Και έχει δίκιο. Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ομολόγων σε ευρώ υψηλής ποιότητας, τα οποία πολλοί διαχειριστές θα επιλέξουν και ως μια δυνατή διαφοροποίηση από το δολάριο.

Μέσα από αυτό το οπτικό πρίσμα δεν θα μας εκπλήξει αν σύντομα προσεγγίσει την αντίσταση της ζώνης 1,1744-1,1770 στο μηνιαίο διάγραμμα, θέτοντας συνθήκες ανοδικής διάσπασης και «ανοίγοντας» το διάγραμμα για τα επίπεδα του 1,2236.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.