Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είδε μόνο τον Κυρ. Μητσοτάκη…

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είδε μόνο τον Κυρ. Μητσοτάκη…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης έφτασε στην Αθήνα χθες το μεσημέρι σε μια αποστολή «φιλίας» με σκοπό να «βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδα στην Γερμανική οικονομική κοινότητα. 

Αμέσως εκδήλωσε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές. Ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε χρόνο. 

Προσπάθησε να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για την προσπάθεια δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

Ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης βρήκε χρόνο. Παρακολούθησε όμως την βραδινή ομιλία του Γενς Βάιντμαν στο «Μεγάλη Βρετανία» . 

Ήταν δυστυχώς μια ομιλία στα Αγγλικά από την οποία ελάχιστα απεκόμισε ο κ. Αντπρόεδρος ο οποίος  αμέσως μετά το τέλος της, αποχώρησε με μια θερμή χειραψία, χωρίς πολλά λόγια.

Ο Γενς Βάιντμαν είχε μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και μια μεγαλύτερης διάρκειας και ουσίας συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως δήλωσε στο Liberal.gr, o Jens Weidmann ήρθε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να συμβάλει στην «προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών από την Ελλάδα».

Στο κλειστό γεύμα με τους Τραπεζίτες, χθες το μεσημέρι, άκουσε προσεκτικά έναν-έναν τους διοικητές να απαριθμούν τα προβλήματα και τις επιτυχίες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακόμη ταλαιπωρείται από τα «capital control»

Συζήτησε για αρκετή ώρα με τον Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο ανέφερε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της βραδυνής ομιλίας του.

Το μήνυμα του Γερμανού ήταν απλό: «Οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές έως και σκληρές απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο με μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστία θα ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο».

Βασικό θέμα συζήτησης με τους τραπεζίτες προφανώς ήταν τα «κόκκινα δάνεια» και η επιθετική διαχείρισή τους «Είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί για να ξαναμπεί στις αγορές» δήλωσε με νόημα στο Liberal.gr.

Ο Γερμανός αναφέρθηκε διεξοδικά στις «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Φεύγει από την Αθήνα σήμερα το πρωί.