Ο Ευκλείδης ζητά «πολιτική» βοήθεια από τον διάδοχο του Σόιμπλε

Ο Ευκλείδης ζητά «πολιτική» βοήθεια από τον διάδοχο του Σόιμπλε

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Τα «σοσιαλδημοκρατικά αντανακλαστικά» του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, προσπαθεί να ενεργοποιήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να εκμαιεύσει μια φιλική δήλωση για το «τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα», μαζί με υποσχέσεις για γερμανικές επενδύσεις.

Προτού συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε φροντίσει να «διαρρεύσει» στη γνωστή μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα του Βερολίνου Handelsblatt, τα βασικά στοιχεία του «Ελληνικού Ολιστικού Αναπτυξιακού Σχεδίου» τονίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που να δικαιολογούν μια γενναιόδωρη ρύθμιση του χρέους.

Δυστυχώς για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δίπλα στο σοσιαλδημοκράτη διάδοχο του σκληρού B. Σόιμπλε, σήμερα, στη συνάντηση του Βερολίνου, θα κάθεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Κουκεζ, ένας βετεράνος της Goldman Sachs με προφανώς άριστη γνώση των αγορών και με λιγότερο «συντροφική» διάθεση απέναντι στον «πιο Αριστερό Υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης» όσον αφορά χαριστικές ρυθμίσεις για το Χρέος.

Ο Γεργκ Κουκεζ, συμμετείχε και στο χθεσινό EuroWorkingGroup στο οποίο ο Γιώργος Χουλιαράκης προσπάθησε να πείσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στους συμφωνηθέντες στόχους, θα υλοποιήσει εγκαίρως τα 88 προ-απαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, αλλά κυρίως ότι θα συνεχίσει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 ώστε να ανταποκρίνεται στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες από το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας του EuroWorkingGroup που ως κύριο μενού είχε το «Ελληνικό Πρόγραμμα» δεν είναι θετικές. Ο στόχος για ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης μέχρι τον Μάιο κρίθηκε ανέφικτος και μετατέθηκε για το Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Παρ' όλα αυτά, χθες στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το περιβόητο Washington Group για να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης πληρωμών για το ελληνικό χρέος.

Το Washington Group απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και της Ολλανδίας, τον Μάριο Σεντένο, πρόεδρο του Eurogroup, τον Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ αλλά και τον Φρανσέσκο Ντούτι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των δανειστών - χωρίς φυσικά τον διαμεσολαβητή, την Κομισιόν - εξέτασαν διάφορες τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος. Η συζήτηση περιελάμβανε διάφορα σενάρια για τη σύνδεση του ΑΕΠ της Ελλάδος με μελλοντικές αποπληρωμές μετά το 2022.

Βασικό «αγκάθι» της συζήτησης ήταν η άμεση σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την (μεσοπρόθεσμη) εφαρμογή συγκεκριμένων των μεταρρυθμίσεων σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. 

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Κουκεζ, μαζί με τον Ολλανδό συνάδελφό του εξέφρασαν την απαίτηση να επιβληθούν προϋποθέσεις στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. 

Αντιθέτως, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Nότου προσπαθούν να καθιερώσουν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα απομείωσης του χρέους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμα:

- DW: Σε κλίμα μυστικότητας η συνάντηση Σόλτς με Τσακαλώτο