Nόσος Covid-19: Η πρωτοπόρος θεραπεία SAB-185

Nόσος Covid-19: Η πρωτοπόρος θεραπεία SAB-185

Η CSL Behring είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των βιοθεραπειών με έδρα την Αυστραλία.

Αυτό που κάνει την εταιρεία ξεχωριστή είναι ότι σκοπός της είναι ν’ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες και όχι στο μέγεθος της αγοράς.

 Γι’αυτό στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται  σπάνιες σοβαροί νόσοι  που εξαιρούνται της έρευνας από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες,  καθώς ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός και άρα το δυνητικό όφελος περιορισμένο.

Τα προϊόντα της CSL Behring χρησιμοποιούνται στη καρδιοχειρουργική, στη μεταμόσχευση οργάνων, στη θεραπεία των εγκαυμάτων και στην πρόληψη των αιμολυτικών διαταραχών στα νεογέννητα.

 Η CSL Behring προσφέρει επίσης θεραπείες για νόσους όπως  σοβαρές διαταραχές της πήξης , Πρωτοπαθείς & Δευτεροπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, Σύνδρομο Guillain-Barré, Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα, Κληρονομικό Αγγειοιήδημα Τύπου Ι & ΙΙ, κληρονομική αναπνευστική νόσο, νευρολογικές διαταραχές ,Νόσος Kawasaki κ.α.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη συνεργασία της με την αμερικανική SAB Biotherapeutics, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με κέντρο βάρους της έρευνας της γύρω από το φυσικό σύστημα άμυνας του οργανισμού που παράγει πολυκλωνικά αντισώματα εναντίον εισβολέων όπως είναι οι ιοί, τα αλλεργιογόνα, τα βακτήρια και άλλα παθογόνα.

Δεδομένης της προκλινικής εμπειρίας των δύο εταιρειών στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, MERS και SARS θα συνεργαστούν με κοινό στόχο την άμεση αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου πλάσματος και ως εκ τούτου, η υποψήφια θεραπεία προσθέτει  μια διαφορετική διάσταση στην προσπάθεια της συμμαχίας των εταιρειών που εξειδικεύονται στο πλάσμα,φιλοδοξώντας η νέα ανοσοθεραπεία να εμφανίζει την ίδια φυσική ανοσοαπόκριση στην καταπολέμηση της νόσου, όπως αυτή που εμφανίζουν οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης.

Η κα Εύη Μπάιμπου, Manager Medical Affairs της εταιρείας CSL Behring στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την υποψήφια θεραπεία SAB-185.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρo ανοσοθεραπεία που στοχεύει στην νόσο COVID-19 μεταφέροντας φυσικά, ανθρώπινα, πολυκλωνικά αντισώματα υψηλής εξειδίκευσης εναντία στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.  Αναπτύσσεται και παράγεται, χωρίς την ανάγκη λήψης ανθρώπινου πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την νόσο COVID-19.

Το πλάσμα που παράγεται από μεγάλα ζώα έχει -από καιρό- χρησιμοποιηθεί στην νεότερη ιατρική. Αυτή δεν είναι μια νέα προσέγγιση, καθώς το 1901 ο Emil von Behring κέρδισε το πρώτο βραβείο Nobel Ιατρικής για την εργασία του στην ανάπτυξη θεραπείας πλάσματος από άλογα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παιδιών που νοσούσαν από διφθερίτιδα.

Η εταιρεία SAB βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας χρησιμοποιώντας γενετικώς τροποποιημένα βοοειδή για την ταχεία παραγωγή θεραπειών. Μέσω της πλατφόρμας DiversitAb™, ιδιοκτησίας της SAB, αμιγώς ανθρώπινα αντισώματα παράγονται μέσω των γενετικά τροποποιημένων βοοειδών.

Αυτή η τεχνολογία δημιουργεί υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας θεραπείες  εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

 Η ανοσοθεραπεία που παράγεται χρησιμοποιεί τον ίδιο ανοσολογικό μηχανισμό έναντι ασθενειών, όπως αυτόν που αναπτύσσουν ασθενείς που ήδη νόσησαν, αλλά με αρκετά υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων.

 Σε αναφορά του 2016 για πιθανές πλατφόρμες που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη και παραγωγή ιατρικών τεχνολογιών για λοιμώδεις ασθένειες με πανδημική προοπτική –καθώς αποτελούν προτεραιότητα- ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (World Health Organization-WHO) αναφέρθηκε στην έρευνα της SAB ως «πολλά υποσχόμενη».

Επιπλέον, το SAB-301, θεραπεία ενάντια στον MERS-CoV, αποτελεί μια από τις πιο προχωρημένες θεραπείες έναντι κορωνοϊού, μέχρι τώρα. Η έρευνα αυτής της θεραπείας έχει ολοκληρώσει ήδη τη μελέτη ασφάλειας Φάσης 1 σε υγιείς εθελοντές, ενώ η μελέτη Φάσης 2/3 βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή -με τις δυο μελέτες να είναι χρηματοδοτούμενες και να υποστηρίζονται από το NIΗ-NIAID [Νational Institutes of Health (NIH) - National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)] και το BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority)  δίνοντας ελπίδα για παρόμοιες αποτελεσματικές θεραπείες έναντι και άλλων κορονοϊών.

Τα πιθανά οφέλη της καινοτόμου θεραπείας

H CSL Behring και η SAB εργάζονται για τη διαθεσιμότητα του SAB-185 το συντομότερο, με την πρώτη να προσφέρει την τεχνογνωσία της προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη της θεραπείας και τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών.

Oι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν η πρώτη αυτή κλινική αξιολόγηση είναι θετική, το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας του σκευάσματος για τους ασθενείς θα επαναξιολογηθεί.

Στην ερώτηση της στήλης όσον αφορά τα προτερήματα της προσέγγισης αυτής  έναντι των μέχρι τώρα προσεγγίσεων , όπως ο συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων, το remdesivir, το Κevzara κ.α, η απάντηση ήταν ότι προς το παρόν δεν μπορούν να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των θεραπειών, καθότι είναι αρκετά δύσκολο να παραχθούν ταχέως τέτοια δεδομένα, μιας και όλες οι προαναφερόμενες θεραπείες βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητά τους.

Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τα πιθανά οφέλη της υπό έρευνα θεραπείας της CSL Behring και της SAB σε σχέση με τις θεραπείες πλάσματος που έχει ανακτηθεί από ασθενείς που νόσησαν από την νόσο COVID-19.

Σε αντίθεση με την υπεράνοση θεραπεία, η τεχνολογία της εταιρείας SAB δύναται να παράγει αντισώματα, χωρίς την ανάγκη συλλογής ανακτηθέντος πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

H ανοσοθεραπεία ενδέχεται να είναι πιο δραστική από την υπεράνοση θεραπεία από ανακτηθέν πλάσμα ασθενών που ανάρρωσαν από την νόσο COVID-19.

Η προσέγγιση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων προϊόντος σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ανθρώπινων αντισωμάτων από πλάσμα.

Σε μελλοντικές πανδημίες, η πλατφόρμα της SAB μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα γρηγορότερης εύρεσης θεραπευτικών λύσεων προς όφελος των ασθενών.

Τέλος όσον αφορά ερώτηση μας  σχετικά με τον συσχετισμό της νόσου Covid-19  και της φλεγμονώδους διαταραχής που μοιάζει με την νόσο Kawasaki σε ένα μικρό ποσοστό ανήλικων ασθενών, η υπεύθυνη ιατρικών υποθέσεων  της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, κα Εύη Μπάιμπου, μας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληροφόρηση για ανάπτυξη μεμονωμένης θεραπείας για επιπλοκές της νόσου COVID-19 στα παιδιά. Παρά  ταύτα,  δεδομένου ότι η εταιρεία  δεσμεύεται στην ανάπτυξη θεραπειών για ορφανές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, στο χαρτοφυλάκιό της  έχει ήδη θεραπεία για τη νόσο Kawasaki διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 6-7 Ιουνίου.

** Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.