Νορβηγία: Στα $53 δισ. οι αποδόσεις των επενδύσεων του κρατικού επενδυτικού ταμείου

Νορβηγία: Στα $53 δισ. οι αποδόσεις των επενδύσεων του κρατικού επενδυτικού ταμείου

 

Αποδώσεις 53 δισ. δολαρίων (447 δισ. κορώνες) σημείωσε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, μετά το χρηματιστηριακό ράλι των μετοχών που ξεκίνησε μετά την εκλογή Trump, την ίδια  ώρα που το επενδυτικό fund ενίσχυσε τη θέση του σε αναδυόμενες και περιθωριακές αγορές, αναφέρει το bloomberg.

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου με περιουσιακά στοιχεία ύψους 900 δισ. δολαρίων, που δραστηριοποιείται σε 77 χώρες, ανακοίνωσε τη Τρίτη αποδώσεις ύψους 6,9%  επί τους συνόλου του δυναμικού της εταιρείας για το 2016, δηλαδή 2,7% περισσότερες από το 2015. Η αξία των μετοχών αυξήθηκε κατά 8,7%, τα ομόλογα κατά 4,3% και η ακίνητη περιουσία κατά 0,8%.

«Το ταμείο σημείωσε αποδώσεις 6,9%, μετά από μία χρονιά πολιτικών γεγονότων και αβεβαιότητας», αναφέρει σε δήλωση του ο CEO Yngve Slyngstad προσθέτοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν κέρδη σε όλες τις βασικές κατηγορίες, αλλά οι ισχυρές επιστροφές από τις μετοχών είναι αυτές που ώθησαν τα τελικά μας αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση απέσυρε 101 δισεκ. κορώνες το 2016 για να καλύψει δαπάνες του δημόσιου τομέα σε μια εποχή κατά την οποία μειώνονται τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο.

Το ταμείο μείωσε τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στο 34,3% του χαρτοφυλακίου του το τρίτο τρίμηνο από το 36,3% τρεις μήνες νωρίτερα ενώ οι χρηματιστηριακές επενδύσεις αυξήθηκαν στο 62,5% από το 60,6%. Οι επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν στο 3,2% έναντι 3,1% ένα τρίμηνο νωρίτερα.