Νορβηγία: Κέρδη 111 δισ. δολ. στο εξάμηνο εμφάνισε το κρατικό ταμείο

Νορβηγία: Κέρδη 111 δισ. δολ. στο εξάμηνο εμφάνισε το κρατικό ταμείο

Το κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου της Νορβηγίας ύψους 1,4 τρισ. Δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε κέρδη για το α΄ εξάμηνο του έτους, καθώς ενισχύθηκε η αξία των μετοχών στο χαρτοφυλάκιο του.

Το Ταμείο εμφάνισε αποδόσεις 990 δισ. Νορβηγικών κορόνων (111 δισ. Δολαρίων) στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, 0,28% υψηλότερα από τον δείκτη αναφοράς του Ταμείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος Nικολάι Τάνγκεν πρώην διευθυντής hedge fund που διαχειρίζεται το γιγαντιαίο επενδυτικό όχημα της Νορβηγίας για σχεδόν ένα χρόνο, λέει ότι ο πληθωρισμός εμφανίζεται τώρα ως η μεγαλύτερη απειλή για τις αποδόσεις με δυνητικά ευάλωτες τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα. 

Η Νορβηγία, η οποίο είναι η πλουσιότερη σκανδιναβική οικονομία χάρη στον πετρελαϊκό της πλούτο, βγήκε από το 2020 πολύ ισχυρότερη από την ευρωζώνη της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν στο 7%.

Η ανθεκτικότητα της Νορβηγίας, η οποία υποστηρίζεται από το ταμείο διαχείρισης κρατικού πλούτου, οδήγησε αρκετούς οικονομολόγους να στοιχηματίσουν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια χρόνια νωρίτερα από άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Riksbank της γειτονικής Σουηδίας.