Νέος φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής και Airbnb

Νέος φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής και Airbnb

Εγκύκλιο για τον φόρο διαμονής, εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος επιβάλλεται από 1/1/2018 σε τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να δοθούν ομοιόμορφες οδηγίες εφαρμογής και να επιλυθούν ζητήματα, που προέκυψαν από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Ειδικότερα, πέρα από τα ξενοδοχειακά καταλύματα, με νέο φόρο διαμονής 0,50 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση θα επιβαρύνονται οι πελάτες και των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω πλατφόρμας διαμοιρασμού, όπως η Airbnb, αλλά παρέχουν υπηρεσίες ξενοδοχείου, δηλαδή αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα, ετοιμάζουν πρωινό, καθαρίζουν το σπίτι ή πετάνε τα σκουπίδια.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, φόρος επιβάλλεται ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ως εξής:

α. στα ξενοδοχεία:

- 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ

- 3 αστέρων 1,50 ευρώ

- 4 αστέρων 3,00 ευρώ

- 5 αστέρων 4,00 ευρώ και

β. στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 ευρώ

Ο φόρος διαμονής εισπράττεται από τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα) με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα του δωματίου ή διαμερίσματος. Το ειδικό στοιχείο εκδίδεται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας διαμονής, δηλαδή κατά τη λήξη του προγραμματισμένου χρόνου διαμονής και πριν την αναχώρηση.

Σε περίπτωση ακύρωσης, διευκρινίζεται ότι ανεξάρτητα από την πολιτική που εφαρμόζουν οι υπόχρεες τουριστικές επιχειρήσεις στην περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους προγραμματισμένης διαμονής (πχ. αποζημίωση από τον πελάτη), φόρος διαμονής οφείλεται μόνον εφόσον έγινε άφιξη (check in) στο τουριστικό κατάλυμα και για τις ημέρες από την άφιξη και μέχρι την αναχώρηση (check out) από αυτό.

Ενοικιάσεις μέσω Airbnb

Η εγκύκλιος ορίζει ότι στις περιπτώσεις που τα τουριστικά καταλύματα του ν. 4276/2014 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου διαμονής διατίθενται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού (τύπου airbnb κλπ), και παρέχονται προς τους διαμένοντες και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων, οι διαχειριστές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής, καθώς οι εν λόγω μισθώσεις δεν θεωρούνται αστικές, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες διαμονής που παρέχονται από τουριστικές επιχειρήσεις-τουριστικά καταλύματα.