Νέοι δασμοί $4 δισ. από τις ΗΠΑ στην ΕΕ λόγω της διαμάχης Boeing - Airbus

Νέοι δασμοί $4 δισ. από τις ΗΠΑ στην ΕΕ λόγω της διαμάχης Boeing - Airbus

Την επιβολή νέων δασμών σε ακόμα περισσότερα προϊόντα εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για τις «αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις» σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα των Βρυξελλών.

Ο αμερικάνος αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, δημοσίευσε μια λίστα προϊόντων αξίας 4 δισ. δολαρίων η οποία προστίθεται σε προηγούμενο κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Απριλίου και συμπεριλάμβανε προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισ. δολαρίων.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα, όπου περιλαμβάνονται διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ.

Η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη (της) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR.