Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα με το βλέμμα στην αυτοδυναμία

Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα με το βλέμμα στην αυτοδυναμία

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,346%, ρίχνοντας το spread με το αντίστοιχο γερμανικό στις 265 μονάδες βάσης που είναι χαμηλό δεκαετίας.

Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές δείχνουν να... διψούν για κίνδυνο, αυτή τη φορά με αφορμή την ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, την ώρα που η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά και οι επενδυτές «βλέπουν» αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα δείχνουν ότι οι ελληνικοί τίτλοι μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφεραν να... βγάλουν από πάνω τους την ακραία αβεβαιότητα που συνδεόταν με το country risk, καθώς οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται από τη στιγμή που από την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα υπάρχει μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει φιλικές προς το επενδυτικό κλίμα πολιτικές.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναζητούν με μανία αποδόσεις και γι'' αυτό το λόγο αγοράζουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης που εμφανίζουν τα υψηλότερα επιτόκια (ελληνικά και ιταλικά). Η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και η προσδοκία επανέναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, προσφέρουν αφορμές για τέτοιες αγορές.

Μία ακόμη αφορμή έδωσαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπινγκ, οι οποίοι κήρυξαν ανακωχή, περιορίζοντας εν μέρει την αβεβαιότητα. Βέβαια, ο δρόμος για εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι μακρύς και θεωρείται δεδομένο ενώ ΗΠΑ και Κίνα μας έχουν συνηθίσει σε... σκαμπανεβάσματα.

Πάντως στην τρέχουσα συγκυρία οι αγορές δείχνουν να ψάχνουν αφορμή για να κινηθούν ανοδικά και αυτό αποτυπώνεται τόσο στην άνοδο των αποδόσεων των «ασφαλών» ομολόγων, όπως τα γερμανικά, όσο και στην αποκλιμάκωση που παρατηρείται σε τίτλους όπως οι ελληνικοί.

Μάλιστα, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η απόδοση του 20ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 3%, στο 2,959%, ενώ του 5ετούς υποχώρησε στο 1,268% και του 15ετούς στο 2,759%.