Απίστευτο ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Το 2% άγγιξε το 10ετές

Απίστευτο ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Το 2% άγγιξε το 10ετές

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, του τίτλου που αντικατοπτρίζει τόσο το επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου όσο και το ρίσκο της χώρας, υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 38%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και φτάνοντας χθες μια ανάσα από το επίπεδο του 2%.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό στις διεθνείς αγορές καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο έχουν περιοριστεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας φέρνουν πιο κοντά την επανέναρξη του QE. Αυτό αντανακλάται τόσο στη σημερινή άνοδο των αποδόσεων των «ασφαλών καταφυγίων», ήτοι των γερμανικών, γαλλικών και άλλων ομολόγων και στη μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των τίτλων που φέρουν μεγαλύτερο ρίσκο όπως οι ελληνικοί και οι ιταλικοί. 

Αυτό όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν την πτώση που παρατηρείται στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, υποδεικνύοντας ότι η πολιτική αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες για σύγκλιση της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε έως το 2,094% στις συναλλαγές της Τρίτης και πλέον η όρεξη του ελληνικού δημοσίου... ανοίγει για νέα έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες. Η απόδοση του 15ετούς υποχώρησε έως το 2,566% και του 20ετούς έως το 2,713%, ενώ ακόμη και το 25ετές «απειλεί» να σπάσει το φράγμα του 3%.

Βρισκόμαστε πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές και η αντίδραση των αγορών δείχνει το ξεκάθαρο κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ η επενδυτική όρεξη για ελληνικούς τίτλους, σε συνδυασμό με το σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει ότι οι επενδυτές «εγκρίνουν» το οικονομικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποντάρουν στη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα.