Νέες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ από τον Συνεταιρισμό Πίνδος έως το 2022

Νέες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ από τον Συνεταιρισμό Πίνδος έως το 2022

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ «τρέχει» για την τετραετία 2019 – 2022 ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος (ΑΠΣΙ Πίνδος) μπαίνοντας σε νέες αγορές και καινούρια προϊόντα, ενώ σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 23,17% πέτυχε στη χρήση του 2019.

Σε μια χώρα που έχει υποστεί ιστορική αποβιομηχάνιση, ενώ ο τομέας του συνεταιρισμού έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω πολλαπλών φαινομένων κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, είναι αξιοσημείωτη η πορεία αυτού του συνεταιρισμού, που – εκτός των άλλων – αποτελεί και το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής του Νομού Ηπείρου.

Η Πίνδος είναι μακράν ο κορυφαίος συνεταιρισμός της χώρας στον πρωτογενή τομέα, αποτελεί τη leader πτηνοτροφική μονάδα της χώρας με μερίδιο αγοράς 32% αλλά και την κορυφαία βιομηχανία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ – βάσει κύκλου εργασιών και εργαζομένων – είναι μέσα στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδος.

Το 2019 ήταν έτος σταθμός για το συνεταιρισμό, καθώς ξεκίνησε η υλοποίηση του νέου μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 25 εκατ. ευρώ, που στόχο έχει να περάσει την Πίνδος στη νέα εποχή, με σημαντικές εξαγωγές και πολυάριθμη αύξηση κωδικών στα προϊόντα που παράγει.

Πιο αναλυτικά, το επενδυτικό περιλαμβάνει νέα μονάδα έτοιμων ψημένων κρεατοσκευασμάτων και παραγωγή νέων προϊόντων από κρέας κοτόπουλου και νέα μονάδα παραγωγής ζωοτροφών για όρνιθες αναπαραγωγής. Επίσης, περιλαμβάνει επέκταση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός του πτηνοσφαγείου, διεύρυνση δυναμικότητας μονάδας αξιοποίησης πτηνοτροφικών αποβλήτων, εκσυγχρονισμό κέντρων διανομής αλλά και ανανέωση του μεταφορικού στόλου.

Στα 270 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του 2019

Η χρήση του 2019 ήταν η καλύτερη ιστορικά για το συνεταιρισμό, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 270,110 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2018, μια αύξηση 8,15%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIDTA) κινήθηκαν επίσης ανοδικά και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 9,530 εκατ. ευρώ έναντι 9,137 εκατ. ευρώ το 2018 (+4,30%).

Δημιουργήθηκαν 100 επιπλέον θέσεις απασχόλησης, καθώς στο τέλος του 2019 ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε σε σε 1.230 έναντι 1.132 εργαζομένων το 2018. Συνολικά κατά την τελευταία τριετία ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ έχει δημιουργήσει περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, έγινε σημαντικό άλμα στις εξαγωγές που ενισχύθηκαν κατά 23,17% το περασμένο έτος. Σημαντική ενίσχυση καταγράφηκε σε όλα τα επιμέρους στοιχεία της παραγωγής του Συνεταιρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή νεοσσών αυξήθηκε κατά 2,7%, η παραγωγή φυραμάτων αυξήθηκε κατά 5,8%, ενώ η παραγωγή κοτόπουλων, ενισχύθηκε κατά 10,4%.

Οι πωλήσεις κρέατος κοτόπουλου το 2019 αυξήθηκαν κατά 9,62%. Το 80% των προϊόντων της Πίνδος διακινούνται μέσα από τα 18 κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα. Η παραγωγή οργανουχουμικού λιπάσματος και αδρανοποιημένων ζωικών προϊόντων είναι αυξημένη κατά 6%, συγκριτικά με την παρελθούσα χρήση. Το μερίδιο αγοράς βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και ενισχυμένο συγκριτικά με το έτος 2018.

Με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών, ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, τόνισε μεταξύ άλλων πως «το 2019 αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο καθώς μας δόθηκε η δυνατότητα να μεγαλώσουμε την οικογένεια μας με 100 νέους εργαζομένους και να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τον δρόμο που έχουμε διανύσει και για τις κορυφές που έχουμε κατακτήσει μέσα στην πολύχρονη ιστορία μας. Τα νέα μας οικονομικά αποτελέσματα είναι η καλύτερη αποτύπωση της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης των ανθρώπων του συνεταιρισμού οι οποίοι σε καθημερινό επίπεδο εργάζονται με μεράκι και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες και τους καταναλωτές. Δέσμευσή μας είναι η αδιαπραγμάτευτη στήριξη της οικονομικής ζωής της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Ηπείρου, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας».

Οι καινοτομίες της Πίνδος

Σε μια χώρα που έχει υποστεί ιστορική αποβιομηχάνιση, ενώ ο τομέας του συνεταιρισμού έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω πολλαπλών φαινομένων κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, είναι αξιοσημείωτη η πορεία αυτού του συνεταιρισμού, που – εκτός των άλλων – αποτελεί και το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής του Νομού Ηπείρου.

Η Πίνδος έχει τη μεγαλύτερη πτηνοτροφική μονάδα στην Ελλάδα, διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, τροφή, εκκόλαψη, μεγάλωμα, σφαγεία, επεξεργασία, τυποποίηση και διανομή, ενώ από το 1987 έχει καταργήσει τους μεσάζοντες. Είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έφερε καινοτομίες όπως τα τεμαχισμένα κοτόπουλα, τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τα ψημένα προϊόντα, τα αλλαντικά από κοτόπουλο κ.λπ.

Επίσης, άνοιξε το δρόμο για την επεξεργασία λυμάτων, διαθέτοντας πλέον μια υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ενώ η μονάδα καύσης αδρανοποιημένων αποβλήτων του πτηνοσφαγείου της, για την παραγωγή ενέργειας, είναι μοναδική στην ελληνική πτηνοτροφία. Συνάμα, διαθέτει ειδική εργοστασιακή μονάδα που μετατρέπει τα απόβλητα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε οργανικό και βιολογικό λίπασμα.

Η ιστορία των 62 χρόνων

Η πορεία του Συνεταιρισμού ξεκίνησε το 1958 όταν εφτά αγρότες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την αρχική παραγωγή να φτάνει μόλις τα 500 κοτόπουλα την εβδομάδα. Σήμερα, η Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ η οποία εδρεύει στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, με περισσότερα από 500 μέλη - συνεταίρους παραγωγούς πτηνοτρόφους και σχεδόν 1.200 εργαζόμενους παράγει πάνω από 800.000 κοτόπουλα σε εβδομαδιαία βάση. Εκκολάπτει πάνω από 36 εκατ. νεοσσούς ετησίως με δυνατότητα για 50 εκατ., παράγει 65 χιλ. τόνους κοτόπουλο το χρόνο και 60 εκατ. αυγά.

Διαθέτει 6.500 σημεία διανομής σ' όλη την Ελλάδα, 19 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, 200 και πλέον ιδιότητα φορτηγά, 4.000 τ.μ. ψυκτικές εγκαταστάσεις. Πραγματοποιεί πάνω από 4 εκατ. ευρώ εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα κορυφαία ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ το 43% των μελών – παραγωγών είναι γυναίκες.