Νέα ξενοδοχεία... κάνουν κράτηση στην αγορά της Αθήνας

Νέα ξενοδοχεία... κάνουν κράτηση στην αγορά της Αθήνας

Από την Ξανθή Γούναρη

Κόντρα στο αβέβαιο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας φαίνεται ότι αρχίζει να ξυπνά από το λήθαργο των τελευταίων χρόνων.

Παρ' ότι ακόμη είναι λίγοι οι τολμηροί που πιστεύουν ότι οι μαύρες μέρες αποτελούν παρελθόν, οι νέες επενδύσεις, κυρίως στην ανανέωση και τη μετασκευή υφιστάμενων κτιριακών συγκροτημάτων, αν μη τι άλλο σηματοδοτούν το τέλος της φυγής των ξενοδοχειακών μονάδων από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Ήδη μέσα στη φετινή χρονιά από το Καστρί έως τον Πειραιά λειτούργησαν πέντε νέα ξενοδοχεία, το AthensWas στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Inn Athens στο βάθος της Στοάς Ράλλη, το Athens Status στον πεζόδρομο της οδού Πετράκη, το Domotel Kastri στο Καστρί και το Harbor Apartments στον Πειραιά, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η λειτουργία τριών ακόμη. Και τα καλά νέα συνεχίζονται, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε καινούργια projects βρίσκονται ήδη στα σκαριά, παρ' ότι οι τελευταίοι μήνες δεν είναι ιδιαίτερα καλοί για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας που βλέπουν τις πληρότητές τους να ακολουθούν πτωτική πορεία.

Νέες αφίξεις

--- Το 2016 θα λειτουργήσει η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας επί της οδού Μητροπόλεως, δίνοντας νέα αίγλη στην περιοχή.

Αν και χρειάστηκαν 10 διαγωνισμοί από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδας, που είναι η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, για να βρεθεί αξιόπιστος ανάδοχος, η μετατροπή του σε 5αστερο ξενοδοχείο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η νέα μονάδα θα αποτελείται από 220 δωμάτια ενώ μεταξύ άλλων θα διαθέτει πισίνα, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας και συνεδριακό χώρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθεια αισθητικής αναβάθμισης του κτιρίου, καθώς με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων επιδιώκεται να βελτιωθεί η μορφή του.

Το κτίριο εκμισθώθηκε για 35 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 15 χρόνια, από την εταιρεία Aγία Δύναμις Α.Ε. Σε αυτήν συμμετέχουν εταιρείες που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία του Ομίλου Ηλέκτρα και η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Athens Gate.

--- Νωρίτερα και συγκεκριμένα έως το τέλος του μήνα πρόκειται να ανοίξει το δεύτερο ξενοδοχείο της Coco-Mat στην Αττική μετά το Hotel Nafsika στην Κηφισιά, που λειτουργεί από το 2012. Το νέο boutique ξενοδοχείο της αλυσίδας Coco-Mat Hotels and Resorts βρίσκεται στο Κολωνάκι, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ σε μία μοντέρνα 6όροφη πολυκατοικία του 1935.

--- Επίσης, το Fashion House Hotel, πρώην ξενοδοχείο της αλυσίδας Classical Hotels (Grecotel), το οποίο βρίσκεται στην αρχή της οδού Πειραιώς στην πλατεία Ομονοίας, θα επαναλειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες από νέο μισθωτή.

Το 4 αστέρων ξενοδοχείο δυναμικότητας 117 δωματίων (ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Αθηνών), που διέκοψε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2011, μισθώθηκε για 40 χρόνια από τον ξενοδοχειακό όμιλο Mage Hotels and Resorts και πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2016.

--- Νέα… αστεράτη άφιξη αναμένεται σύμφωνα πληροφορίες και στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλέους και Αθηνάς, όπου η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ξενοδοχειακής μονάδας Fresh Ηotel (όμιλος Υφαντή) σχεδιάζει να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτίριο που λειτουργούσε το ιστορικό ξενοδοχείο Πίνδαρος.

--- Πολύ σύντομα θα μάθουμε και τον νέο εκμισθωτή του 7όροφου κτιριακού συγκροτήματος στο Κολωνάκι, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος το ξενοδοχείο Athens Lycabettus. Ο διαγωνισμός από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ιδιοκτήτρια του κτιρίου συνολικής επιφανείας 1.493 τ.μ., προχωρά.

--- Επίσης κινητικότητα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε ότι αφορά τη μίσθωση του κεντρικού κτιρίου της επιχείρησης Χυτήρογλου, στη Μητροπόλεως, που απέκτησε στις αρχές του 2015 άδεια μετατροπής σε ξενοδοχείο.