Νέα βελτιωμένα μέτρα στήριξης ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Νέα βελτιωμένα μέτρα στήριξης ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 534 ευρώ, διεύρυνση και επέκταση του μέτρου της αναστολής των πληρωμών και σε άλλους φόρους, επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του 40% στα μισθώματα των ακινήτων (επαγγελματική στέγη, φοιτητικές κατοικίες), θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις για τους εργαζόμενους.

Όμως, ο πονοκέφαλος στο οικονομικό επιτελείο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης παραμένει, καθώς ακόμη και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για το δημόσιο το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα και τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 740 εκατ. Ευρώ. Πλέον νέα έξοδος στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να θεωρείται δεδομένη με την επανέκδοση πιθανόν του επταετούς ομολόγου.

Με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα θα υπάρξουν και ανάλογοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία επηρεάζοντας τα δημόσια οικονομικά ανεβάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από 6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2021 όταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για 1,01%. Σημειώνεται, ότι στο προσχέδιο αναφέρεται ότι σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομένοντες μήνες του 2020 θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και λιγότερο το 2021.

Σύμφωνα λοιπόν με τις λιγοστές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τα νέα μέτρα στήριξης θα κινηθούν στην εξής κατεύθυνση:

  1. Πιθανή αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ.
  2. Εκτός από την αναστολή του ΦΠΑ για τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων χωρίς να αποκλείεται και μία νέα έκπληξη με εκπτώσεις για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.
  3. Επανέρχεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40%, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή για τις περιοχές στο «4». Δεν αποκλείεται το μέτρο να επανέλθει για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται σε περιοχές που το επίπεδο της είναι στο 4. Σημειώνεται ότι για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 30% της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  4. Θα ξεκινήσει άμεσα και η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ύψους 600 εκατ. ευρώ. Στον κύκλο αυτό όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετάσχουν θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται οι όροι να βελτιωθούν αυξηθούν τα ποσοστά των μη επιστρεπτέων ποσών ή των επιχειρήσεων που πλήττονται.