«Ναυάγησε» το deal Cenergy-Nexans;

«Ναυάγησε» το deal Cenergy-Nexans;

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα στη Viohalco-Cenergy και την γαλλική Nexans για την σύμπραξη των δραστηριοτήτων της παραγωγής καλωδίων δεν θα προχωρήσει. Με ανακοινώσεις τους σήμερα τόσο η Viohalco όσο και η Cenergy, ενημέρωσαν ότι «οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans έληξαν χωρίς αποτέλεσμα», χωρίς να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που έγιναν αφορμή για να πυροδοτηθεί μεγάλο ράλι στις μετοχές του ομίλου Viohalco ναυάγησαν οριστικά, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το καλό σενάριο για ένα μεγάλο deal στον κλάδο των καλωδίων μεταξύ της Cenergy και της γαλλικής πολυεθνικής Nexans δεν επιβεβαιώνεται. Η Viohalco έχει ανακοινώσει ωστόσο ότι διερευνά διάφορες προτάσεις συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, το τίμημα που προσέφερε η Nexans για την εξαγορά της Cenergy κινούνταν στα 800 εκατ. ευρώ και περιελέμβανε α) 250 εκατ. ευρώ σε μετρητά, β) Την έκδοση νέων μετοχών της Nexans αξίας 300 εκατ. ευρώ και γ) την ανάληψη εταιρικού χρέους 255 εκατ. ευρώ που αφορά την δραστηριότητα της Cenergy. Επίσης προβλέπονταν η απόκτηση συμμετοχής 13% της Cenergy στη Nexans.

Ο γαλλικός όμιλος, εισηγμένος στην αγορά του Euronext με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά καλωδίων (2η θέση το 2019) με πωλήσεις 6,7 δισ. ευρώ το 2019, λειτουργικά κέρδη 413 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί 25.000 υπαλλήλους. Ο δανεισμός του ομίλου κινείται στο εξάμηνο του 2020 στα 276 εκατ. ευρώ, και o ισολογισμός του ομίλου θα μπορούσε να θεωρηθεί υπομοχλευμένος (0,8x).

Η πρόταση εξαγοράς με βάση τα αποτελέσματα του τομέα καλωδίων της Cenergy διαμορφώνονταν σε επίπεδο επιχειρηματικής αξίας (δανεισμός συν αξία μετοχικού κεφαλαίου) στις 13 φορές τα περσινά λειτουργικά κέρδη ή στις 10 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του 2020. Βρίσκονταν δηλαδή στο άνω εύρος της κλίμακας αποτιμήσεων εξαγορών διεθνώς υποδλώνοντας ότι η υπό εξαγορά εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.