Μηδένισε το ποσοστό του στην Ελλάκτωρ ο Δ. Κούτρας

Μηδένισε το ποσοστό του στην Ελλάκτωρ ο Δ. Κούτρας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η σημερινή εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί και ως τέλος... εποχής (και μετοχικά) για το Δημήτρη Κούτρα, καθώς μετά την αποχώρησή του από τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ το περασμένο καλοκαίρι, με την πώληση νέου πακέτου σήμερα, μηδένισε το ποσοστό του. Έτσι, ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο το τοπίο στον όμιλο, που μετά τις διοικητικές αλλαγές, αλλάζει μερικώς και το «μωσαϊκό» των μετόχων του.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χ.Α. πέρασε πακέτο 2.314.590 μετοχών της Ελλάκτωρ στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής να φτάνει στα 2,90 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν ο πρώην επικεφαλής του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου Δημήτρης Κούτρας, που αποχωρεί οριστικά (και) από το μετοχολόγιο της εταιρείας, με αγοραστή τη βρετανική χρηματιστηριακή εταιρεία Ambrosia Capital που είχε αγοράσει και το προηγούμενο πακέτο για το 1,15% των μετοχών την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

Η βρετανική εταιρεία φαίνεται πως ενεργεί ως broker, για λογαριασμό ισχυρών Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ενώ συνδέεται με το αμερικανικό fund Amber Capital. Πρόκειται για ένα από τα fund που το περασμένο καλοκαίρι είχε πουλήσει μέρος της συμμετοχής του στην Ελλάκτωρ στους αδερφούς Καλλιτσάντση. Πιο αναλυτικά, είχε πουλήσει το 5,25% στα 2,15 ευρώ ανά μετοχή.

Το Amber Capital εστιάζει στις αγορές τις νότιας Ευρώπης έχοντας κάνει σημαντικές επενδύσεις στην ισπανική Telefonica και στην ιταλική Telecom Italia, ενώ στην Ελλάδα έχει επενδύσει στον ΟΤΕ και στην Ελλάκτωρ.

Πάντως, η κόρη του κ. Κούτρα διατηρεί ακόμη ένα μικρό ποσοστό περί το 1% των μετοχών, το οποίο εκτιμάται ότι θα ρευστοποιηθεί σταδιακά. Πριν ξεκινήσουν οι πωλήσεις εδώ και ένα 10ήμερο, ο κ. Δ. Κούτρας, μαζί με την κόρη του ήλεγχαν λίγο κάτω από το 7% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τόσο η Ελλάκτωρ όσο και η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στη συνεδρίαση της Δευτέρας έκλεισαν με σημαντική άνοδο. Η Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 5,90% στα 1,29 ευρώ και συνολικό όγκο 2,56 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 228 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος έκλεισε στα 1,60 ευρώ με άνοδο 5,26% και όγκο 153 χιλ. τεμάχια, ενώ αποτιμάται στα 132 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως την περασμένη Τρίτη 15 Ιανουαρίου ο πρώην ισχυρός άντρας του Άκτωρα Δημήτρης Κούτρας – μέσω δύο πακέτων – το 20% των μετοχών της Intrakat έανντι 8 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση είχε συμφωνηθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες, όμως έως τώρα δεν είχε λάβει χώρα, ενώ ο κ. Κούτρας έχει ήδη εδώ και καιρό αναλάβει πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας.