Μείωση του Βρετανικού εμπορικού ελλείμματος μετά το Brexit

Μείωση του Βρετανικού εμπορικού ελλείμματος μετά το Brexit

Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανία μειώθηκε κατά 12,7% το τρίμηνο που ακολούθησε την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν «λίγες αποδείξεις» ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της λίρας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας συνέχεια στη θολή εικόνα που επικρατεί έως τώρα για την πορεία της βρετανικής οικονομίας μετά τη λαϊκή απόφαση για διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 1,6 δισεκατομμύρια λίρες, και έπεσε στα 11 δισεκ. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις εισαγωγές.

Το ίδιο διάστημα η στερλίνα υποχώρησε στην ισοτιμία με το δολάριο και το ευρώ, καθιστώντας τις βρετανικές εξαγωγές φθηνότερες.

Ωστόσο, η στατιστικολόγος που είναι αρμόδια για τα στοιχεία, Χάνα Φίνσελμπαχ, διευκρίνισε πως «έως τώρα υπάρχουν λίγες αποδείξεις στα δεδομένα ότι η πτώση της λίρας τροφοδοτεί τον όγκο του εμπορίου ή τις τιμές». Σημειώνεται πως πέραν τις ισοτιμίας ένας κρίσιμος παράγοντας για το εμπόριο είναι η διεθνής ζήτηση.

Τα στοιχεία περιπλέκονται από περισσότερο από το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα του επίμαχου τριμήνου, τον Σεπτέμβριο, το έλλειμμα αυξήθηκε σημαντικά, κατά 1,6 δισεκ. λίρες, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν απότομα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας.

Πηγή: skai.gr