Με ταχύτητες 5G το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο fund «Φαιστός»

Με ταχύτητες 5G το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο fund «Φαιστός»

Όταν με το νόμο 4727 που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020 άναψε πράσινο φως για τη δημιουργία του fund «Φαιστός», λίγοι περίμεναν πως η πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη θα είχε τέτοια απήχηση στην αγορά.

Το Ταμείο «Φαιστός» έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν σε όλη τη διαδικασία της εφοδιαστικής αλυσίδας από την παραγωγή έως τα logistics, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στα δίκτυα κοινής ωφελείας.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Ταμείο «η πρωτοβουλία αυτή ήδη έχει τραβήξει τα βλέμματα και άλλων χωρών της Ευρώπης και της ίδιας της Κομισιόν που θέλουν να εισάγουν στη χώρα τους και τον ευρωπαϊκό θεσμό, το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας. Ο λόγος είναι πως, ενώ άλλες χώρες κάνουν απλά δημοπρασίες για το φάσμα 5G, η χώρα μας χρησιμοποιεί μέρος των κεφαλαίων από τη δημοπράτηση του φάσματος 5G για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα».

Έχει εκφραστεί όμως ενδιαφέρον από επενδυτές να συμμετάσχουν στο Ταμείο; Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «το ενδιαφέρον είναι έντονο από Ελλάδα και εξωτερικό. Oι διαδικασίες αυτές προχωρούν και ένα ποσό θα έρθει από ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, όπου θα υπάρξει συγκέντρωση κεφαλαίων μέσα στους επόμενους μήνες, ούτως ώστε να κλειδώσει το κεφαλαιακό οπλοστάσιο».

Στην ουσία το Ταμείο Φαιστός, που λειτουργεί υπό την εταιρεία «Συμμετοχές 5G ΑΕ» και ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ξεκινά με μία «προίκα» 93 εκατ.  ευρώ που θα προκύψει από μέρος των εσόδων (25% των 372 εκατ. ευρώ) της δημοπρασίας του φάσματος 5G και η μόχλευση που θα δημιουργηθεί στην αγορά αναμένεται να είναι σημαντική.

Οι πόροι του ταμείου σε ποσοστό 30% θα προέλθουν από ιδιώτες μετόχους, με τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Ernst & Young τα επόμενα χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν έως 69.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ανάπτυξη δικτύων έχει προστιθέμενη αξία έως 2,4 δισ.  ευρώ.

Σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής

Η οργανωτική διάρθρωση του Ταμείου συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή στελεχών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα παρέχουν τις γνωμοδοτήσεις τους στην επενδυτική επιτροπή του Ταμείου. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη στελέχωση αυτής της επιτροπής αναμένονται εντός του προσεχούς διαστήματος.

Η χώρα μας φαίνεται πως καινοτομεί και δημιουργεί όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός νέου οικοσυστήματος start ups και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Η ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας αποτελεί πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν βελτιώνει μόνο την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών που σταδιακά μπορούν εύκολα και γρήγορα να εξυπηρετούνται.

Παρατηρείται δηλαδή μία σύζευξη της ψηφιακής αναμόρφωσης του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με ωφελούμενη την οικονομία και φυσικά τους πολίτες της χώρας.

Άλλωστε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε τη δημιουργία πλατφόρμας στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορονοϊού που θα προκύπτουν από τα self test που θα κάνουν οι πολίτες.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η ψηφιακή μετάβαση και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις διεθνώς, δεν ακολουθούνται απλώς, αλλά η χώρα μας συμμετέχει στη συνδιαμόρφωσή τους. Το ενδιαφέρον ξένων κυβερνήσεων για τη λειτουργία του fund Φαιστός, πιστοποιεί ακριβώς αυτό. Πως η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και με έξυπνες ιδέες να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα παράγουν τεχνογνωσία, γιατί όχι και να την εξάγουν.