Με αστερίσκους και νέες αναλογιστικές μελέτες η ακύρωση των περικοπών των συντάξεων

Με αστερίσκους και νέες αναλογιστικές μελέτες η ακύρωση των περικοπών των συντάξεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με το τρικ της νέας αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα ξεφύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ oι Ευρωπαίοι εταίροι στο θέμα των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο, είναι οι συντάξεις να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα δηλαδή να καταργηθεί η σχετική διάταξη που προέβλεπε μειώσεις έως και 18% στις παλαιές. 

Ωστόσο, η χώρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει εντός του 2019 νέα αναλογιστική μελέτη που θα δείχνει εάν το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και εάν απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. 

Με την τρίπλα αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της αναστολής των περικοπών προκειμένου, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει παρέμβαση υπέρ κάποιου κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών. 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στην πρώτη έκθεση της μεταμνημονιακής περιόδου δεν θα υπάρχουν και αστερίσκοι για το θέμα των συντάξεων εφόσον αυτό κριθεί από τα ελεγκτικά κλιμάκια που πιάνουν δουλειά στις 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα, Δηλαδή, καλούνται να διαπιστώσουν αφενός εάν θα επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προϋπολογισμού καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, αφετέρου ο στόχος για το 2019 και συγκεκριμένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Μαζί τους σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και ο Ντέκλαν Κοστέλο επικεφαλής της αποστολής από την Κομισιόν που θα έχει σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο και όχι μόνο. 

Πάντως τόσο η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση, όσο και η έκθεση έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2019 θα δημοσιοποιηθούν στις 20 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο εκείνη θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη των συντάξεων. Όπως αναφέρουν στελέχη από τις Βρυξέλλες το βασικό σενάριο εργασίας- εφόσον βγαίνουν τα νούμερα- προβλέπει την κατάργηση της επίμαχης διάταξης και όχι την αναστολή της. 

Επίσης δεν θα υπάρχει ρήτρα ενεργοποίησης των περικοπών, αλλά όπως προαναφέρθηκε η υποχρέωση αναλογιστική μελέτης. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3 Δεκεμβρίου και εφόσον οι Γερμανοί δώσουν το πράσινο φως.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την απόφαση

25 Οκτωβρίου: Τεχνικά κλιμάκια ξεσκονίζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη στο πλαίσιο της κατάρτιση της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και  Euro Working Group όπου ενδεχομένως να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του  2019.      

15-20 Νοεμβρίου: Δημοσιοποίηση της απόφαση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 καθώς και για το θέμα των συντάξεων 

3 Δεκεμβρίου: Στο τελευταίο Eurogroup του 2018 θα  δοθεί και το τέλος σε αυτή την πολυσυζητημένη υπόθεση που αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους. Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.