«Μαχαίρι» στο επίδομα ενοικίου για χιλιάδες συνταξιούχους λόγω ΕΚΑΣ

«Μαχαίρι» στο επίδομα ενοικίου για χιλιάδες συνταξιούχους λόγω ΕΚΑΣ

Πλήγμα αποτελεί για δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους η «λογική» χορήγησης του επιδόματος ενοικίου καθώς όσοι λάμβαναν ΕΚΑΣ ύψους 115 ευρώ το μήνα το 2017, ξεπερνούν το όριο του ετήσιου εισοδήματος των 7.000 ευρώ και αυτομάτως η αίτησή τους απορρίπτεται.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, αξίζει να σημειωθεί, ότι με το ΕΚΑΣ του 2018 που υποχώρησε στα 35 ευρώ το μήνα, πέφτουν κάτω από τις 7.000 ευρώ σε ετήσιο εισόδημα, πλην όμως δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για επίδομα ενοικίου μέχρι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Αλλά και όταν την υποβάλουν και πάρουν έγκριση από τον ΟΠΕΚΑ, δεν θα πάρουν επίδομα ενοικίου, αναδρομικά από 1/1/2019, αλλά από τον επόμενο μήνα της αίτησής τους, δηλαδή θα τους δοθούν σχεδόν τα μισά επιδόματα του 2019 χωρίς τα αναδρομικά από 1/1/2019. Έτσι, η απώλεια των αναδρομικών στοιχίζει ήδη 280 ευρώ μέχρι τώρα και ενδέχεται να αγγίξει ακόμα και τα 490 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το Taxisnet δεν έχει ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και έτσι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα ενοικίου με το εισόδημα του 2018 δεν έχουν την δυνατότητα  να λάβουν την ενίσχυση και μάλιστα όταν κάνουν τις δηλώσεις τους δεν θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος εξετάζεται το εισόδημα που εμφανίζεται στην πιο πρόσφατη φορολογική δήλωση που εν προκειμένω είναι το εισόδημα του 2017 που δηλώθηκε ωστόσο το 2018.

Η απόφαση ορίζει ότι μόνον όσοι κάνουν αίτηση ως τον Απρίλιο και πληρούν τα κριτήρια θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα, ενώ όσοι κάνουν αίτηση τους επόμενους μήνες δεν θα λάβουν καθόλου.

Επιπλέον, το ελάχιστο ποσό επιδόματος για ένα άτομο που ζει μόνο του σε νοίκι ανέρχεται στα 70 ευρώ το μήνα, ενώ αν έχει και σύζυγο, ή άλλο μέλος, τότε το επίδομα αυξάνεται στα 105 ευρώ το μήνα, αρκεί το συνολικό εισόδημα να είναι μέχρι 10.500 ευρώ.

Φωτογραφία intime news