Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ Σχέδιο Β για την Ελλάδα

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 13:05
-A +A
Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ Σχέδιο Β για την Ελλάδα

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B με την Ελλάδα εκτός ευρώ, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στους Financial Times, στέλνοντας επίσης το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ένα «εύθραυστο οικοδόμημα» αν δεν υπάρξει μία σημαντική δημοσιονομική πολιτική για το σύνολό της.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015 με την Ελλάδα να φτάνει στο χείλος της χρεοκοπίας ήταν αρκετά επιτυχής, καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας συγχρόνως να παραβιαστεί η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μας είχαν ασκήσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κριτικές τότε», ανέφερε για να εξηγήσει: «Η μία ήταν ότι έπρεπε να έχουμε κόψει αμέσως την Ελλάδα από κάθε γραμμή χρηματοδότησης, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανόν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η άλλη έλεγε ότι έπρεπε να έχουμε προσφέρει απεριόριστη, χωρίς όρους ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία ό,τι και να γίνει».

Η ρευστότητα που δόθηκε στην Ελλάδα, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ήταν σημαντική, με τον συνολικό δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, να φτάνει στα 127 δισ. ευρώ.

«Συνεχίσαμε», είπε, «να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση του κράτους. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση. Ήταν ο σωστός τρόπος να κινηθούμε».

Ανέφερε ακόμη ότι τότε έγιναν τότε δύο μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο του ELA: αφενός, επιμηκύνθηκε η διάρκεια της βοήθειας και, αφετέρου, «διευρύνθηκε η έκτασή της για να καλύψει ολόκληρα τραπεζικά συστήματα αντί μεμονωμένες τράπεζες», όπως τόνισε.

Ο κ. Ντράγκι περιέγραψε επίσης ένα περιστατικό από συνεδρίαση του Eurogroup, όταν Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει κόψει από καιρό τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. «Του απάντησα: "Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε"», σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι, σχολιάζοντας τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πλήρωσε τρομερό τίμημα για την ένταξη και την παραμονή της στο ευρώ, ανέφερε πως «η χώρα ερχόταν από μία μη βιώσιμη φούσκα που είχε χρηματοδοτηθεί με χρέος. Η κατάρρευση ήταν πολύ μεγάλη και η κρίση τρομερή».

Τόνισε όμως ότι η κρίση ξεπεράστηκε, χάρη και σε ό,τι κατάφεραν να επιτύχουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και χάρη στην  αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. «Είναι πολύ δύσκολο για μία απομονωμένη χώρα, που χρεοκοπεί, να επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι δράσεις της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 1,8% στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είχε μειωθεί σχεδόν 23% από το 2008 έως το 2016, να αυξάνεται τώρα ξανά κατά 1,8% το 2018, και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αρχίζουν ξανά».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η αντίδραση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για τη διατήρηση του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Τέλος, έστειλε το μήνυμα πως «χωρίς μια σημαντική δημοσιονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης, αυτή η Ένωση θα παραμένει ένα εύθραυστο οικοδόμημα».

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα