Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της κεντρικής τράπεζας - «Κάηκαν» 1 δισ. δολάρια για να φρενάρει η διολίσθηση της λίρας

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της κεντρικής τράπεζας - «Κάηκαν» 1 δισ. δολάρια για να φρενάρει η διολίσθηση της λίρας

Το ποσό των 1 δισ. δολαρίων πούλησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) για να εμποδίσει την περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας, παρεμβαίνοντας ευθέως στην αγορά συναλλάγματος, για πρώτη φορά από το 2014, όταν είχε προχωρήσει στην πώληση 3,15 δισ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο εκτινάχθηκε εκ νέου και σήμερα βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά στο επίπεδο των 13,5 λιρών/δολάριο, στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών.

Τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της CBRT με ξένους αναλυτές, στην οποία η κεντρική τράπεζα θα κάνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, οι αγορές αναμένουν νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Οι επενδυτές θα θελήσουν να μάθουν περισσότερα για τις παρεμβάσεις της CBRT στην αγορά συναλλάγματος και για το ύψος των διαθέσιμων συναλλαγματικών αποθεμάτων που σκοπεύει η χρησιμοποιήσει η Τουρκία.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι και οι προθέσεις του. Ο Νεμπάτι ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εδώ και καιρό στην αφορά λεγόταν ότι αυτός ήταν που έπαιρνε τις αποφάσεις, συνεπώς η αντικατάσταση του υπουργού ήταν θέμα χρόνου. Υπενθυμίζει ότι ο παραιτηθείς Λουτφί Ελβάν είχε διοριστεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2020, μετά την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Την ίδια ώρα, στην πραγματική οικονομία οι συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Τουρκία μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 25% εξαιτίας της τρομακτικής αβεβαιότητας και της μεγάλης ακρίβειας, ως αποτέλεσμα της διολίσθησης της λίρας.