ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Κρ. Λαγκάρντ: Διατηρείται η αβεβαιότητα στην οικονομία της ευρωζώνης

Κρ. Λαγκάρντ: Διατηρείται η αβεβαιότητα στην οικονομία της ευρωζώνης

Η πανδημία και η εξάπλωση των μεταλλάξεων εξακολουθούν να απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία της τράπεζας δείχνουν υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ίδια εκτίμησε ωστόσο ότι οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και θα ανοίξει ο δρόμος για μια σταθερή ανάκαμψη.

Ειδικότερα, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξημένες αγορές ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι από τη μέχρι τώρα πρόοδο των εμβολιασμών η χρονιά φέτος δεν θα χαθεί εντελώς για τον τουρισμό όπως συνέβη πέρυσι, αλλά εκτιμά ότι οι οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, στην καλύτερη περίπτωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.  Επισήμανε δε ότι κάποια κράτη - μέλη θα καθυστερήσουν περισσότερο.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων το πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,850 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο δείχνει σημάδια ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η πρόοδος στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι αυτή που θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και συνακόλουθα θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις έχουν συμβάλλει στην εξομάλυνση των πιστώσεων. Η ίδια υπογράμμισε ότι η φθηνή ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες μέσω των χορηγήσεων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήρε για μία ακόμη φορά το ρόλο του πακέτου βοήθειας Next Generation υπογραμμίζοντας ότι είναι «επείγον να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση». Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν εγκαίρως τους ίδιους και να ολοκληρώσουν τα σχέδια ανάκαμψης προκειμένου να διαθέσουν τους πόρους για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Πρόκειται για κάτι που θα επέτρεπε στο πρόγραμμα ΕΕ επόμενης γενιάς να συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την οικονομική ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών των κρατών μελών, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά.