Κίνα: Νέοι δασμοί $75 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα

Κίνα: Νέοι δασμοί $75 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα

Την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, σε μία νέα κλιμάκωση της παρατεταμένης εμπορικής διένεξης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Ειδικότερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ των αγαθών που υπόκεινται στους νέους δασμούς περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

Η κίνηση της Κίνας αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τη διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και ειδικότερα για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία ήδη διαφαίνεται ασταθής.

Η αντίδραση της αγοράς

Με την ανακοίνωση των δασμών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν, μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και τις τιμές του πετρελαίου. Η ισοτιμία των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί το γιέν και ο χρυσός.

Οι δασμοί της Κίνας ανακοινώθηκαν λίγο πριν τη συνάντηση των G7 στη Γαλλία και πριν το συνέδριο των τραπεζιτών της Fed στο Jackson Hole του Ουαιόμινγκ για να συζητήσουν θέματα όπως η παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας.