«Κλειδώνει» σήμερα η έκδοση του ομολόγου της Lamda Development

«Κλειδώνει» σήμερα η έκδοση του ομολόγου της Lamda Development

Ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα η δημόσια προσφορά για το μεγάλο ομόλογο της Lamda Development ύψους 320 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον, ενώ το εύρος της απόδοσης θα κυμανθεί μεταξύ 3,40% και 3,80%.

Η δημόσια προσφορά ξεκίνησε την Τετάρτη στις 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 μ.μ. σήμερα, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Μαζί με το πέρας αυτής της διαδικασίας, ολοκληρώνεται ο κύκλος των ομολογιακών εκδόσεων για φέτος το καλοκαίρι, ενώ μαζί με το μεγάλο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα, από την αγορά θα έχουν «σηκωθεί» 820 εκατ. ευρώ μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του Χ.Α.

Όπως έχει ενημερώσει η Lamda Development, η έκδοση θα κατευθυνθεί κατά 70% (224.000 ομολογίες) σε ειδικούς επενδυτές και 30% (96.000 ομολογίες) σε ιδιώτες επενδυτές. Το ελάχιστο ποσό έγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής.

To timing, θεωρείται εξαιρετικό, τόσο λόγω του momentum που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές της χώρας να πέφτει πρόσφατα στα επίπεδα που είχε τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και λόγω του ότι η Lamda Development βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για την έναρξη των έργων στο Ελληνικό. 

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια 

Σ’ ότι αφορά το που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια της έκδοσης, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, ποσό 81 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί άμεσα για την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της εκδότριας ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους 89,1 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, εντός διετίας θα διατεθούν:

* 100 εκατ. ευρώ στην Ελληνικό Α.Ε. μέσω ενδο-ομιλικού δανείου διάρκειας έως 2 ετών. Μετά την αποπληρωμή του θα παραμείνει διαθέσιμο για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει μετά την αποπεράτωση της κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου που εκτιμάται σε πέντε έτη, προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Lamda Development για τυχόν υπερβάσεις κόστους. Όπως και για τη κάλυψη τυχόν μειωμένων προσόδων από πωλήσεις ή/και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του έργου.

* 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εντός του πολεοδομικού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 72.000 τ.μ., καθώς και στην ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εκτιμώμενης δόμησης περίπου 30.000 τ.μ. στο χερσαίο χώρο της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Τέλος, εντός τριετίας 43,8 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων της Lamda και 25 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων, όπως εμπορικών κέντρων, κτιρίων γραφείων και μαρινών.

Θυμίζουμε πως η Lamda Development βρίσκεται σε φάση έντονης κινητικότητας καθώς ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες και οι κατεδαφίσεις παλαιών κτηρίων, των οποίων η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου και η 2η έως το τέλος του 2020. Συνολικά, πρόκειται για 970 κτήρια.

Το ομόλογο είναι η τελευταία κίνηση που θα συμπληρώσει μια σειρά ενεργειών που έχουν προηγηθεί με στόχο τη συγκέντρωση ρευστότητας και τον κεφαλαιακό «εξοπλισμό» της εταιρείας, ώστε να έχει όλα τα εχέγγυα να «τρέξει» τις εργασίες για όλη την πρώτη 5ετία. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της χρηματοοικονομικής προετοιμασίας με στόχο να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους 2 δισ. ευρώ για τα πρώτα έργα.