Κλ. Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Με το πακέτο παροχών δεν πιάνεται το πλεόνασμα

Κλ. Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Με το πακέτο παροχών δεν πιάνεται το πλεόνασμα

Αυστηρό ήταν το μήνυμα των Μάριο Σεντένο και Κλάους Ρέγκλινγκ για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, καθώς ανησυχούν πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο του 2019 όσο και του 2020. Παράλληλα τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στα μέτρα που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως ανησυχούν το Eurogroup καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%.

«Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες τα spread να ανεβαίνουν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης», ανέφερε και πρόσθεσε για τα μέτρα πως «Ανησυχούμε και δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός».

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές Αρχές και θα υπάρξει η έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα μάς ενημέρωσε για τα μέτρα που πήρε» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας πως «σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο στη βάση της συμφωνίας που έχει η Κομισιόν με την Ελλάδα».

Ο Μ. Σεντένο επισήμανε πως «η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο και αναμένουμε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στο Eurogroup ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών το μέλλον».

Νωρίτερα το μεσημέρι, σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μεν «success story», αλλά πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα επέστρεψαν πλέον στις αγορές και όλοι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους και νομίζω πως όλοι στο τέλος θα είναι προσεκτικοί».

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων έρχονται σε συνέχεια των ανησυχιών και προειδοποιήσεων που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από εξωτερικό, έπειτα από τις εξαγγελίες παροχών του Αλέξη Τσίπρα.