Κινητικότητα στο ΧΑ με φόντο τις προγραμματικές δηλώσεις

Κινητικότητα στο ΧΑ με φόντο τις προγραμματικές δηλώσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τακτοποιώντας σε σημαντικό ποσοστό το «ρήγμα» που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη διόρθωση σε δείκτες και μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε ανοδικά αυτή την εβδομάδα, παίρνοντας... θέση και αναμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, καθώς επίκεινται οι προγραμματικές δηλώσεις.

Η αγορά περιμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που θα ξεκινήσει σήμερα στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς αναμένεται να «ξεδιπλωθεί» ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Ο πήχης είναι ήδη υψηλά για την αγορά που έχει καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες, κάτι που έχει διαφανεί όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις οι διεθνείς επενδυτές, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οίκοι αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από μια 10ετία, η πρώτη κυβέρνηση που δεν δημιουργήθηκε από σύμπλευση ετερόκλητων πολιτικών σχημάτων και η πρώτη κυβέρνηση μετά από χρόνια που έχει ξεκάθαρη άποψη για την οικονομία, τις επενδύσεις, τη φορολογία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Το +22% του χρηματιστηρίου ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το +40% των τραπεζών, εν μέσω μεγάλης εισροής κεφαλαίων στο σύστημα και σοβαρής αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των ομολόγων, μαρτυρά ξεκάθαρα ότι η αγορά έχει ποντάρει πολλά στη νέα κυβέρνηση.

Μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις επίσης θα διαφανεί (επιβεβαιωθεί) το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι αυτή η κυβέρνηση, πόσο στοχευμένες και κοστολογημένες θα είναι εξαγγελίες, για φορολογία, επένδυση στο Ελληνικό, ΔΕΗ και όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Σε ανασκούμπωμα και κινητικότητα όλη η αγορά

Η αγορά έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα και συνεπικουρία των πολιτικών εξελίξεων, οι διεργασίες σε πολλά επίπεδα είναι πολύ έντονες. Η χώρα βγήκε την περασμένη εβδομάδα στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% αποκομίζοντας 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου, παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Θα είναι ισχύος 826 MW και υψηλής απόδοσης 63% και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ θα δημιουργηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Μεγάλη επένδυση επίσης στη Θίσβης Βοιωτίας δρομολογεί και η ElvaHalcor, καθώς έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για άδεια κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Η ισχύς της άδειας θα είναι 566MW, ενώ το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Τιτάν, μετά την επιτυχία της δημόσιας πρότασης μεταφέρει την έδρα στις Βρυξέλλες, ενώ από την προσεχή Τρίτη 23 Ιουλίου θα γίνει η εισαγωγή της TITAN Cement International σε Euronext Βρυξελλών, Παρισίου και εκ νέου στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για εξέλιξη που μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στον κολοσσιαίο όμιλο που έχει απλώσει τη δραστηριότητά του σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ Δευτέρας 22 Ιουλίου και Τετάρτης 24/7 θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Attica Group, που στοχεύει να αντλήσει από 125 έως 175 εκατ. ευρώ. Είναι το πρώτο ομόλογο που εκδίδει ακτοπλοϊκή εταιρεία στην Ελλάδα.

Επίσης, ολοκληρώνεται η συγχώνευση της Ελλάκτωρ με τη θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, η οποία μετά από πέντε χρόνια στο Χ.Α. από Δευτέρα θα πάψει να διαπραγματεύεται αυτόνομα, ενώ θα υπάρξει αναπροσαρμογή στην τιμή του μητρικού ομίλου.

Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα

Εν μέσω όλων αυτών των διεργασιών και εξελίξεις που επίκεινται, ανοδικά έκλεισε η δεύτερη μετεκλογική εβδομάδα στο Χ.Α., με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πρωτίστως στις τράπεζες που κέρδισαν το ήμισυ της πρόσφατης διόρθωσης αλλά και στο μικρομεσαίο χώρο που δίνει εξαιρετικές αποδόσεις.

Το θετικό είναι ότι ο Γ.Δ. όχι μόνο επιβεβαίωσε την περιοχή των 850 – 860 μονάδων αλλά επανήλθε κοντά στη ζώνη των 870 μονάδων και πλέον δεν απέχει πολύ από τα προηγούμενα υψηλά, που είναι και υψηλά 4,5 ετών.

Γενικά ήταν μια εβδομάδα χωρίς ισχυρές αναταράξεις, με μικρές διακυμάνσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, όμως υπήρξε επιλεκτικό ενδιαφέρον για πολλές μετοχές, είτε του FTSE 25 και των τραπεζών, είτε του Mid Cap, είτε της ακόμη μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ειδικά στο χώρο του Mid Cap, του Small Cap έως και της περιφέρειας, οι εξάρσεις και οι εξαλλοσύνες συνεχίστηκαν με ανεβασμένους για τα δεδομένα του χώρου όγκους, προσδίδοντας νέο ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις. Άλλωστε, το +5% του Mid Cap το 5ήμερο, μαρτυρά ότι ήταν πρωταγωνιστής, με μετοχές όπως AVAX, MIG, Κρι Κρι, οι τρεις του ομίλου Intracom, Quest Συμμετοχών κ.α. να ξεχωρίζουν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,10%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,97% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,49%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. έχει άνοδο 41%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 75%!