Κίνα: Έρευνα των ρυθμιστικών αρχών για τον κολοσσό του διαδικτύου Alibaba

Κίνα:  Έρευνα των ρυθμιστικών αρχών για τον κολοσσό του διαδικτύου Alibaba

Η Κρατική Διοίκηση για Κανονισμό της Αγοράς (SAMR) της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη έρευνας για την Alibaba, τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας, ένα μήνα αφότου απαγορεύτηκε η αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group, που ανήκει στον ίδιο όμιλο.

Η έρευνα, μια από τις πρώτες στο είδος της για μια μεγάλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, έρχεται καθώς οι αρχές της χώρας υποβάλλουν τις δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου και fintech της Alibaba σε έναν άνευ προηγούμενου ελέγχους.

Τον περασμένο μήνα άλλωστε, η κινεζική ρυθμιστική αρχή δημοσίευσε το προσχέδιο των κανόνων για την πρόληψη της μονοπωλιακής συμπεριφοράς από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, στοχεύοντας να ενισχύσει τους ελέγχους στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και στις υπηρεσίες πληρωμών.

Η αρχή, η οποία δημοσίευσε το προσχέδιο των κανόνων, δήλωσε πως θέλει να αποτρέψει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από το να κυριαρχήσουν στην αγορά ή να υιοθετήσουν τακτικές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό. Το δε προσχέδιο περιλαμβάνει κανόνες που εξετάζουν εάν μια συναλλαγή αντιμετωπίζει τους πελάτες με διαφορετικό τρόπο με βάση τα δεδομένα, την ικανότητα πληρωμής, τις καταναλωτικές τους συνήθειες ή τις συνήθειές τους κατά τη χρήση των υπηρεσιών.

Το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Alibaba ή η JD.com, ή στις πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμής, όπως το Alipay του Ant Group και το Wechat του έτερου τεχνολογικού γίγαντα Tencent. 

Υπενθυμίζεται ότι τον ίδιο μήνα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ant Group και του ιδρυτή της, του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα, αφού δυο μόλις ημέρες πριν από την εντυπωσιακή διπλή αρχική δημόσια εγγραφή της στα χρηματιστήρια Σανγκάης και Χονγκ Κονγκ η διαδικασία ανεστάλη λόγω «σημαντικών ζητημάτων» που θα μπορούσαν να την κάνουν να μην πληροί τους όρους εισαγωγής ή τις απαιτήσεις γνωστοποίησης.