Κίνα: Δεν είναι μόνο ο εμπορικός πόλεμος που προβληματίζει

Κίνα: Δεν είναι μόνο ο εμπορικός πόλεμος που προβληματίζει

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου *

Οι αυξομειώσεις των τιμών των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο ακολουθούν τους τελευταίους μήνες τις ειδήσεις και τις εκτιμήσεις που αφορούν την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και στις προσπάθειες εκτόνωσής του μέσω της πολυπόθητης υπογραφής μιας πρώτης συμφωνίας - ανακωχής.

Τις τελευταίες ημέρες, τις διακρίνει ένας οπτιμισμός που εδράζεται σε ανακοινώσεις σχετικές με την προοπτική μιας πρώτης συμφωνίας η οποία θα αφορά τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και την απόσυρση κάποιων κινεζικών δασμών πάνω σε αυτά. Είναι γεγονός ότι οι αγροτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θιγεί υπέρμετρα από τον εμπορικό πόλεμο, συμπαρασύροντας τον κλάδο των αγροτικών μηχανημάτων, των λιπασμάτων και των φαρμάκων. Επιπλέον, έχει αυξηθεί το ύψος των επισφαλειών απέναντι στις τράπεζες από την πλευρά των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και των μικρών αγροτικών νοικοκυριών.

Και ενώ το ενδιαφέρον των χρηματιστηριακών αναλυτών και των επενδυτικών οίκων είναι προσανατολισμένο σε αυτές τις εξελίξεις, διαφεύγουν της προσοχής των περισσοτέρων τα αρνητικά σημάδια που αφορούν τα πιο πρόσφατα κινεζικά οικονομικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν μια σημαντική υστέρηση στις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στην κινεζική περιφέρεια κατά 5,2%. Ταυτόχρονα η βιομηχανική ανάπτυξη ακολούθησε μειωμένους ρυθμούς αύξησης της τάξης του 4,7%, υποχωρώντας αισθητά από το 5,8% του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κεντρική κινεζική τράπεζα, η περίφημη People's Bank of China, αποφάσισε να προβεί σε μείωση των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να κρατήσει υψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ.

Η υστέρηση των δεικτών της κινεζικής οικονομίας έχει παρενέργειες που άπτονται και των αμερικανικών εταιρειών. Ένα παράδειγμα αποτελεί η κινεζική εταιρεία DiDi Chuxing, η οποία, συναντώντας δυσκολίες ανάπτυξης στο εσωτερικό της Κίνας, αποφάσισε να αναπτυχθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, δημιουργώντας πρόβλημα στο εκεί αναπτυξιακό μοντέλο της Uber Technologies (UBER). Ενα άλλο παράδειγμα είναι η στροφή των πολιτών στο εσωτερικό της Κίνας, οι οποίοι στηρίζουν τις κινεζικές εταιρείες για να πηγαίνουν καλύτερα, από τις αντίστοιχες αμερικανικές, μέσω ενός ιδιότυπου εμπάργκο. Έτσι η αλυσίδα καφέ Luckin Coffee (LK), που αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα startups στην Κίνα, αριθμεί πλέον τον ίδιο αριθμό καταστημάτων με την καταξιωμένη αμερικανική αλυσίδα Starbucks (SBUX).

H υστέρηση των δεικτών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αντικατοπτρίζονται και στις αποδόσεις όσων Αμερικανών επενδυτών έχουν τοποθετηθεί σε κινεζικές μετοχές. Ο δείκτης iShares MSCI China (MCHI) έχει κινηθεί ανοδικά μόλις κατά 12,7% μέσα στο 2019, υστερώντας σημαντικά από τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, η απόδοση του οποίου έχει υπερβεί το 23%.

Και καθώς η 15η Δεκεμβρίου πλησιάζει, με το ενδεχόμενο της επιβολής της νέας σειράς δεσμών που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ να ίπταται πάνω από τις αγορές, οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για τις πωλήσεις των εταιρειών λιανικού εμπορίου, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Με δεδομένο ότι το 95% των ψηφιακών συσκευών και προϊόντων που πωλούνται στις ΗΠΑ επηρεάζεται από τους δασμούς επί των κινεζικών προϊόντων, μεγάλες εταιρείες, όπως η Walmart (WMT) για παράδειγμα, δεν μπορούν να προβούν σε προβλέψεις για την εξέλιξη του τζίρου τους και των αποθεμάτων τους κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι αυτοί που τελικά υπομένουν το εμπορικό παιχνίδι στο οποίο επιδίδεται ο Λευκός Οίκος.

Έχουμε αρθρογραφήσει επανειλημμένα για την πολυπλοκότητα των αμερικανοκινεζικών σχέσεων και τις ποικίλες παράλληλες απώλειες που καταγράφονται. Μία από αυτές είναι και η ραγδαία μείωση των κινεζικών παραγγελιών προς την Cisco Systems (CSCO), που υπερβαίνει πλέον το 30%, αδυνατίζοντας σημαντικά τη συνολική εικόνα της εταιρείας. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία την έκβαση των συζητήσεων και που θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε μια πρώτη αρχική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καταργώντας μέρος των δασμών που έχουν επιβληθεί ή και αίροντας μέρος των παρεμβάσεων προστατευτισμού που έχουν εξαγγελθεί.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 22 Νοεμβρίου 2019