Έτοιμη να συζητήσει με την Ε.Ε. η Ιταλία - Ενισχύονται τα ομόλογα

Έτοιμη να συζητήσει με την Ε.Ε. η Ιταλία - Ενισχύονται τα ομόλογα

Σε αποκλιμάκωση οδηγούνται σήμερα τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία την περασμένη Παρασκευή έφτασαν σε υψηλό τετραετίας, έπειτα από την υποβάθμιση κατά μία μόνο βαθμίδα σε Baa3 από Baa2 από τη Moody''s.

Αν και η Moody' s εμφανίστηκε πιο αυστηρή και από την Κομισιόν, η απόφασή της να διατηρήσει στα «σταθερό» τo outlook ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τους επενδυτές. 

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 3,37% σήμερα, ενώ την Παρασκευή άγγιξε το 3,74%, το υψηλότερο σημείο από το 2014.

«Η αβεβαιότητα έχει αφαιρεθεί. Αυτό αξίζει να ανταμειφθεί με ένα καλό ράλι» δήλωσε  στο Bloomberg ο Ciaran O''Hagan, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια της ευρωζώνης στην Societe Generale. 

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία έστειλε νωρίτερα την απαντητική επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επαναλαμβάνει πως οι αριθμοί του ιταλικού προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2019 και τις δημόσιες δαπάνες δεν πρόκειται να αλλάξουν, μεταδίδει η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI.   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει και θα αποφασίσει αύριο τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Αύριο η Κομισιόν θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία με το υψηλό επίπεδο χρέους της πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν αναλαμβάνει νέο χρέος, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στους Ιταλούς πολιτικούς να επιλύσουν τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό.

«Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά απλό: κάποιος με πολύ χρέος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναλαμβάνει νέο χρέος σε σχέση με κάποιον που έχει μικρό χρέος», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρώπη, κληθείς από παρευρισκόμενο να σχολιάσει την Ιταλία. «Όταν έχεις ένα επίπεδο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, όπως είναι η περίπτωση της Ιταλίας, τότε πρέπει απλά να είσαι πιο προσεκτικός», δήλωσε ο Σολτς.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει και να συζητήσει» τους στόχους του προϋπολογισμού με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας ότι ο κυβερνών ακροδεξιός-λαϊκιστικός συνασπισμός δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η Ιταλία θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στον στόχο του 2,4% και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει στο τραπέζι».

Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις σε αυτά σήμερα.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, δήλωσε επίσης ο Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό», σημείωσε ο Κουρτς σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ.