Καταπέλτης για τους αδερφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte
Creta Farms

Καταπέλτης για τους αδερφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte

Την επιβεβαίωση ότι στην εταιρεία Creta Farms έχει γίνει τεράστια κακοδιαχείριση που έβλαψε την εταιρεία αλλά και τους μετόχους της κάνει το πόρισμα της Deloitte που η ίδια η πρώην εισηγμένη έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο. 

Πρόκειται για ένα πόρισμα – κόλαφο για τους αδερφούς Δομαζάκη που εδώ και χρόνια μέσω ενός πλέγματος θυγατρικών ή συνδεδεμένων με την Creta Farms εταιρειών «γύρναγαν» κεφάλαια και έκαναν… τυφλά έξοδα τα οποία φορτώνονταν στην πρώην εισηγμένη, βλάπτοντας την ίδια την εταιρεία αλλά και τους μετόχους της. 

Θυμίζουμε ότι το πόρισμα είχε παραγγελθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - που πλέον έχει το λόγο για τυχόν… πρόστιμα και ποινές – ενώ παραδόθηκε προ περίπου μιας εβδομάδας και στη νέα διοίκηση της Creta Farms. 

Αυτό το πόρισμα, έρχεται να απαντήσει ξεκάθαρα και στο ερώτημα γιατί στην πρώην εισηγμένη δε… στέριωσε κανένας οικονομικός διευθυντής και σχεδόν κανένας υπεύθυνος λογιστηρίου εδώ και χρόνια, κάτι που θα έπρεπε να έχει προβληματίσει νωρίτερα τις αρχές. Από την εταιρεία αποχώρησαν την τελευταία 15ετία εννέα οικονομικοί διευθυντές, πέντε υπεύθυνοι λογιστηρίου και αρκετοί εσωτερικοί ελεγκτές! Ειδικά την τελευταία τριετία έως ότου «έσκασε» το σκάνδαλο, οι αλλαγές στους οικονομικούς διευθυντές ήταν κάτι πρωτοφανές και μάλλον δεν έχει ξαναγίνει, τουλάχιστον από πλευράς εισηγμένης επιχείρησης! 

Το πόρισμα της Deloitte φανερώνει μια… φάμπρικα υπερτιμολογήσεων, δαπάνες για ανάγκες των βασικών μετόχων που βάρυναν τα βιβλία της εταιρείας, δάνεια προς τους βασικούς μετόχους αλλά και ζημιές θυγατρικών που δεν δικαιολογούνται. 

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα γνωστοποιείται η ύπαρξη 12 εταιρειών που συνδέονται µε τους βασικούς μετόχους και τα συγγενικά τους πρόσωπα (μέχρι β' βαθμού συγγένεια), άρα συνδεδεμένες με την Creta Farms οι οποίες δεν αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένη.

Πιο αναλυτικά, το πόρισμα εντόπισε συναλλαγές που διενεργούσε η Creta Farm, με τις εταιρείες Novaplot, ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, Φάρμα Θεσσαλίας, κλπ., δηλαδή εταιρείες που ελέγχονταν πλήρως από τους αδερφούς Δομαζάκη. Αυτές οι εταιρείες διενεργούσαν σημαντικής αξίας συναλλαγές με την Creta Farms, χωρίς να φαίνονται επίσημα στις «συναλλαγές των συνδεδεμένων μερών» της πρώην εισηγμένης.

Η πιο… δραστήρια εκ των συνδεδεμένων εταιρειών ήταν η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, εταιρεία στην οποία είχε εκχωρηθεί το χερσαίο και θαλάσσιο μεταφορικό έργο αλλά και η διενέργεια των τεχνικών έργων και μελετών για λογαριασμό της Creta  Farm. 

H Deloitte καταλήγει ότι το μεταφορικό έργο θα μπορούσε να συνεχίσει να εκτελείται εσωτερικά στην Creta Farms (όπως γινόταν στο παρελθόν) με σχετική τροποποίηση του καταστατικού της ή να αναληφθεί από μια εταιρεία που θα άνηκε στον Όμιλο, ώστε ο όποιος συντελεστής προσαύξησης χρεωνόταν, να παραμένει στην πρώην εισηγμένη και να μην κατευθύνεται σε εταιρεία συμφερόντων των βασικών μετόχων. 

Από τα στοιχεία που ελήφθησαν και έτυχαν επεξεργασίας, προκύπτει ότι το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ από το μεταφορικό έργο για τις τρείς χρήσεις από 2016 έως 2018, κυμάνθηκε από 9,64% έως 15,49%. Το κέρδος αυτό της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ το επιβαρύνθηκε η Creta Farms στα αποτελέσματά της.

Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2009 έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2018, οι χρηματικές μεταφορές από την Creta Farm στην ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ ανήλθαν στα 14,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιορίσθηκε μέσω συμψηφισμών στα 8,6 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό απαίτησης μάλιστα κρίνεται αμφίβολο προς είσπραξη.

Επίσης, το πόρισμα αναφέρει πως εξετάστηκαν οι δοσοληπτικοί λογαριασμοί των δύο βασικών μετόχων για τα έτη (2014 - 2018) και εντοπίστηκαν εκροές από την Εταιρεία προς τον Εμμανουήλ Στ. Δοµαζακι συνολικού ποσού ευρώ 1.338.449 και εκροές από την Εταιρεία προς τον Κωνσταντίνο Δοµαζάκη συνολικού ποσού ευρώ 1.563.095.

Συνολικά, οι εκροές της Εταιρείας προς τους δύο βασικούς μετόχους µέσω δοσοληπτικών λογαριασμών κατά την τελευταία πενταετία ανέρχονται συνολικά σε ευρώ 2.901.543. Επιπρόσθετα και για την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν κινήσεις πιστωτικών καρτών και έξοδα συνολικού ποσού 262.605 ευρώ που αφορούν τους βασικούς μετόχους της Εταιρείας και απολήψεις και έξοδα συνολικού ποσού 11.548 ευρώ που αφορούν τα συγγενικά πρόσωπα των βασικών μετόχων. 

Οι παραπάνω απολήψεις ποσού 2.901.543 ευρώ εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 23α του Ν 2190/1920 περί δανείων και πιστώσεων προς μέλη διοικητικού συμβουλίου ή μετόχους. Διαπιστώθηκε δε πως κατά την ίδια περίοδο 2014-2018 με περίπλοκες λογιστικές εγγραφές, οι οποίες επουδενί συνιστούσαν εξόφληση, απομειώνονταν τεχνηέντως τα ποσά των απαιτήσεων της Εταιρείας κατά αμφότερων των βασικών μετόχων.

Διαβάστε όλο το 28 σελίδων πόρισμα της Deloitte εδώ.