Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τίναξε την ΔΕΗ στον αέρα

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τίναξε την ΔΕΗ στον αέρα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε επιχείρηση εντυπώσεων και προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες του για την κατάρρευση της ΔΕΗ, έχει αποδυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του νέου υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άθελα της φυσικά, τίναξε την ΔΕΗ στον αέρα», απαντά ειρωνικά ο Κ. Χατζηδάκης, θυμίζοντας ότι την τελευταία τετραετία η μετοχή της επιχείρησης έχει χάσει το 90%, και ότι προ μηνών, η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής της, είχε προειδοποιήσει ότι αυτή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί, για να έχει λίγο πιο χαμηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι λέει τις τελευταίες ημέρες», διερωτήθηκε ο υπουργός, στον απόηχο των συνεχών εναντίον του επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες από στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως και από την ΓΕΝΟΠ, ότι ο ίδιος επιδίδεται σε καταστροφολογία, προκειμένου να την ξεπουλήσει, όπως είχε κάνει με την Ολυμπιακή.

Η απάντηση του υπουργού ήρθε αμέσως μετά την συνάντησή του, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, του οποίου ο επικεφαλής Γ. Αδαμίδης, παρ'' ολίγον υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Κοζάνη, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι τα όσα λέγονται για την ΔΕΗ κρύβουν σκοπιμότητες, προκειμένου αυτή να απαξιωθεί και εντέλει να πουληθεί.

«Υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν τον Χατζηδάκη, ότι με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα της ΔΕΗ, δήθεν, απαξιώνει την επιχείρηση και, λένε ορισμένοι, θα ρίξει και τη μετοχή της. Ας κοιτάξουν τα χαρτιά. Ας δουν όλοι αυτοί που μου ασκούν κριτική, πόσο έριξε τη μετοχή η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπα, την έριξε κατά 90%. Και ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογές και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1,3 ευρώ και έχει πάει στα 2,1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σχέδιο σωτηρίας, και όχι καταστροφής της ΔΕΗ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα το στηρίξει ο μέσος εργαζόμενος της επιχείρησης, καθώς, όπως είπε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να έχει προοπτική με μεγάλα λόγια, αλλά με μια ουσιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει το μέλλον και της εταιρείας και των εργαζομένων. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το σχέδιο αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν σε λίγες ημέρες στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τον λαϊκισμό.

«Ας περιοριστεί όσο γίνεται σε αυτό τον τόπο, η δημοκοπία, αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο, ας κοιτάξουμε να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι σημασία έχει να διατηρηθεί η σοβαρότητα ακόμη και αν όλοι δεν συμφωνούν στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.