7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

JP Morgan: Ανεβάζει τον πήχη για τις τραπεζικές μετοχές - Τι βλέπει για NPEs

JP Morgan: Ανεβάζει τον πήχη για τις τραπεζικές μετοχές - Τι βλέπει για NPEs

Σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δίνει η JPMorgan, με τον αμερικανικό οίκο να σημειώνει ότι οι προοπτικές για τον κλάδο έχουν μετατοπιστεί αισθητά προς τα πάνω, καθώς συνέχισαν και εν μέσω πανδημίας τις προσπάθειές τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τον υψηλό όγκο NPEs (που μειώθηκαν κατά 17 δισ. ευρώ περίπου, ή κατά το 1/4 προ πανδημίας).

Σε αυτό το πλαίσιο, για του τίτλους των ελληνικών τραπεζών JP Morgan θέτει τιμές στόχους:

- Για την Alpha Bank στο +40% και στα 1,5 ευρώ

- Για την Eurobank στο +42% και στα 1,10 ευρώ

- Για την Εθνική Τράπεζα στο +46% και στα 3,3 ευρώ

- Για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ουδέτερη σύσταση και με την τιμή στόχο να παραμένει στα 1,9 ευρώ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV στο 0,43x  για το 2022 ή με discount 40% σε σύγκριση με άλλες τράπεζες της ζώνης του ευρώ. 

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται το γεγονός πως η JP Morgan σημειώνει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών τους και θεωρεί πως οι ενέργειες προς την κατεύθυνση αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού της θα φέρουν βιώσιμη κερδοφορία. 

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα καταφέρουν να πλησιάσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα για τα NPEs στις αρχές του 2022, μειώνοντας τους κινδύνους τους, αύξηση των δανείων και μεγαλύτερα έσοδα από προμήθειες και λειτουργικά κέρδη.

Τέλος, προβλέπεται αύξηση των δανείων και βελτίωση της ζήτησης με «όχημα» την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα επιτευχθεί χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και των θετικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση.