J. Yellen: Κατάλληλη η αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο, αν διατηρηθεί η οικονομική πρόοδος

J. Yellen: Κατάλληλη η αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο, αν διατηρηθεί η οικονομική πρόοδος

Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων μέσα στο Μάρτιο, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Fed, Janet Yellen, εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNBC, ανέφερε σε ομιλία της στο Σικάγο ότι “για την ώρα εκτιμούμε πως θα ήταν σωστό να αυξήσουμε σταδιακά τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να προκύπτουν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας”.

“Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσο η απασχόληση και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να κινούνται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Σ'' αυτή την περίπτωση, θα ήταν κατάλληλη μια προσαρμογή των επιτοκίων”, πρόσθεσε.

Η J. Yellen σημείωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός – εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας – βρίσκεται στο 1,7%, δηλαδή κάτω από το στόχο του 2% της Fed, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξάνεται σε σχέση με το ρυθμό που απαιτείται για να διατηρηθεί το ποσοστό ανεργίας στο 4,8%. Δήλωσε επίσης πως οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσεις.