Ιστορική απόφαση της ΕΚΤ - Άλλαξε ο στόχος για τον πληθωρισμό

Ιστορική απόφαση της ΕΚΤ - Άλλαξε ο στόχος για τον πληθωρισμό

Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αναθεώρηση της στρατηγικής της αποφασίζοντας την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%, ενώ αφήνει παράλληλα περιθώρια και για υψηλότερες τιμές αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην έκτακτη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χθες και ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα κατά τις 14.00, ενώ ακολούθως η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της στρατηγικής αναθεώρησης που ξεκίνησε πριν την πανδημία.

Ο προηγούμενος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι το μέγιστο που θα μπορούσε να επιτραπεί είναι «κοντά αλλά χαμηλότερα από 2%», που σήμαινε ότι κάθε φορά που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έδειχναν ότι πλησίαζε προς το 2% έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να υποχωρήσουν οι τιμές. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ ήταν αναγκασμένη να «τραβάει» ρευστότητα από το σύστημα για να προλάβει την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Πλέον, η ΕΚΤ μπορεί να αποδεχθεί υψηλότερα επίπεδα τιμών, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι πολύ ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πρωτοφανή περιπέτεια με την πανδημία.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η πρώτη στρατηγική αναθεώρηση των στόχων της κεντρικής τράπεζας από το 2003 υπήρξε μία από τις προτεραιότητες της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ, από τη στιγμή που ανέλαβε από τον Μάριο Ντράγκι στα τέλη του 2019. Τα αποτελέσματά της ενδέχεται να σηματοδοτήσουν τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό του εξαιρετικά ισχυρού αλλά σχετικά νέου ακόμα ιδρύματος που διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική για τις 19 χώρες του ευρώ.

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ενώ θεωρούμε δεδομένη την πρωταρχική αποστολή της ΕΚΤ να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών, η επανεξέταση μάς έδωσε τη δυνατότητα να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να ανταλλάξουμε απόψεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, να συλλογιστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινά σημεία όσον αφορά το πώς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Η νέα στρατηγική αποτελεί μια γερή βάση που θα μας κατευθύνει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε σημερινή της δήλωση η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ΕΚΤ, ο νέος στόχος πληθωρισμού θα έχει «συμμετρική» προσέγγιση, κάτι που σημαίνει ότι είναι αποδεκτό ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο ο πληθωρισμός θα είναι ανεκτό να κινείται ελαφρώς άνω του στόχου.

«Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρακτορείο Reuters εκτιμούσε πριν την ανακοίνωση ότι μια ρητή αναφορά σε ανοχή υπέρβασης του στόχου πληθωρισμού είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους επενδυτές ως δέσμευση να διατηρηθεί η εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

Η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι η μεθοδολογία μέτρησης του πληθωρισμού πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει το κόστος της ιδιοκατοίκησης (OOH).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) εξακολουθεί να είναι ο ενδεδειγμένος δείκτης για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο,

Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του».

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση».

Διαβάστε ακόμα:

Λαγκάρντ: Ομόφωνη απόφαση ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%