Ιστορικά ρεκόρ παντού: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις αγορές σήμερα

Ιστορικά ρεκόρ παντού: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις αγορές σήμερα

Μπορεί τα χρηματιστήρια να πάτησαν λίγο φρένο αυτή την εβδομάδα, μετά και τα νέα για το εμβόλιο της J&J, ωστόσο αν δούμε τη συνολική εικόνα, συνυπολογίζοντας και το ράλι στα κρυπτονομίσματα, βρισκόμαστε στην υψηλότερη κορυφή όλων των εποχών. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 10% μέσα στο 2021, ακολουθεί ο Dow Jones με κέρδη 9,8% και ο Nasdaq – ο οποίος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του 2020 - με +8%. Λίγο… πιο δίπλα, στο παράλληλο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων το Bitcoin, το Ethereum και άλλα ψηφιακά νομίσματα ακολουθούν πορεία προς το δικό τους Έβερεστ, με το Bitcoin να ενισχύεται κατά 118% φέτος και το Ethereum κατά 210%.

Με τα εκτυπωτικά μηχανήματα των κεντρικών τραπεζών να μην έχουν σταματήσει να διοχετεύουν ρευστότητα στο σύστημα, μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και ερασιτέχνες επενδυτές ψάχνουν πραγματικά κάθε αφορμή για να αγοράσουν. Όταν λ.χ. το κλίμα σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας βελτιώνεται οι επενδυτές ποντάρουν σε μετοχές που συνδέονται με έργα υποδομής και γενικότερα με την ανάκαμψη, ενώ όταν το κλίμα επιδεινώνεται τα επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνονται στη… σιγουριά των τεχνολογικών μετοχών. 

Που μπορούν να φτάσουν οι αγορές μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά που κατέγραψε η Wall Street και την έκρηξη των τιμών στα κρυπτονομίσματα; Έχουν τελικά καμία σημασία οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων και της ανάκαμψης ή οι αγορές κινούνται αποκλειστικά και μόνο με βάση τις «ενέσεις» κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων; 

Για να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της Bank of America που διενεργεί σε μηνιαία βάση και καταγράφει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων, αντανακλώντας την τάση στις αγορές. Σύμφωνα με την έρευνα της BofA για το μήνα Απρίλιο, περίπου 7 στους 10 επενδυτές σήμερα πιστεύουν ότι οι αγορές βρίσκονται στην τελευταία φάση της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε μετά το κραχ του Μαρτίου του 2020. Ένα 25% εκτιμά ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας «bull market» και μόνο το 7% «βλέπει» φούσκα. Μάλιστα, το ποσοστό των επενδυτών που βλέπει φούσκα μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με την έρευνα του Μαρτίου. 

Είναι τέτοιος ο βαθμός αισιοδοξίας για τη συνέχεια που πάνω από 6 στους 10 διαχειριστές είναι «overweight» στις μετοχές, ποσοστό που είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Την ίδια ώρα σχεδόν κανείς δεν επιλέγει τα μετρητά εξαιτίας του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων. 

Αυτή, βέβαια, είναι η μία πλευρά του νομίσματος καθώς πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν κίνδυνοι, πόσω μάλλον μετά την εμπειρία της πανδημίας που απέδειξε ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι θα ξημερώσει αύριο. 

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το 74% των επενδυτών εκτιμά ότι το asset που βρίσκεται σε φούσκα και επομένως δεν θα συνεχίσει για πολύ να κινείται ανοδικά είναι το bitcoin. Θυμίζουμε ότι το bitcoin άγγιξε το επίπεδο των 63.400 δολαρίων στις συναλλαγές της Τρίτης, με ώθηση από τη σημερινή εισαγωγή της Coinbase Global, της εταιρείας που τρέχει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ, στον Nasdaq. 

Ένας άλλο στοιχείο που σχετίζεται με την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αγορές είναι το πόσο αγορασμένο είναι κάθε trade. Το πιο «παιγμένο» trade αυτή τη στιγμή είναι οι long θέσεις σε τεχνολογικές μετοχές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία των επενδυτών για τα εν λόγω assets. Το δεύτερο trade που οι διαχειριστές κεφαλαίων παρατηρούν «συνωστισμό» είναι οι long θέσεις στο bitcoin, ένα trade που έχει κερδίσει έδαφος τον τελευταίο μήνα σε αντίθεση με την αγορά μετοχών τεχνολογίας. Ακολουθούν οι θέσεις long σε μετοχές του κλάδου ESG, ένα trade που επίσης ενισχύεται τελευταία, αποδεικνύοντας την τάση προς την πράσινη ενέργεια.