«Άστρο» αυτοδυναμίας οδηγεί σε νέα υψηλά την αγορά

«Άστρο» αυτοδυναμίας οδηγεί σε νέα υψηλά την αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται το «παιχνίδι» θετικής προεξόφλησης σε όλα τα assets της χώρας, με τις αποδόσεις των ομολόγων να κατέρχονται σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο συνέχισαν να ενισχύονται, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε νέο υψηλό 17 μηνών.

Τέσσερις συνεδριάσεις πριν από τις κρίσιμες εκλογές η αγορά συνεχίζει να «χτίζει» πάνω στο σενάριο καθαρής νίκης της Νέας Δημοκρατίας και επίτευξης αυτοδυναμίας.

Η ελληνική αγορά κινείται με κεντρικό «καύσιμο» και καταλύτη τις πολιτικές εξελίξεις και την πίστη ότι οι εκλογές της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, ενώ εξαιρετικό είναι και το timing στις διεθνείς αγορές, με ορισμένους κύριους δείκτες να πλησιάζουν ξανά στα ιστορικά υψηλά τους.

Η αγορά μπήκε στον Ιούλιο αλλά και στο 2ο εξάμηνο με τη… φόρα των ισχυρών κερδών του Ιουνίου αλλά και το πρώτου εξαμήνου, με το Γενικό Δείκτη πλέον να έχει διασπάσει και τη δύσκολη ζώνη των 850-860 μονάδων και να βάζει πλώρη για τα υψηλά του 2018.

Παρ'' ότι χθες δεν είχαμε επιθετικές πρωτοβουλίες και ο τζίρος ήταν σημαντικά μειωμένος, εντούτοις υπήρξε σημαντική άνοδος σε πολλούς τίτλους, κυρίως λόγω πλήρους απουσίας πωλητών, στοιχείο που και αυτό με τη σειρά του μαρτυρά πολλά.

Πλέον, με κλείσιμο στις 874,38 μονάδες, η αγορά δεν απέχει πολύ από την προσέγγιση των 895 μονάδων, που είναι το «ταβάνι» των τελευταίων πολλών ετών, επίπεδα που η αγορά έπιασε ενδοσυνεδριακά την 1η Φεβρουαρίου του 2018.

Έτσι, δεν αποκλείεται μέσα στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας να δούμε την αγορά να διασπά αυτά τα επίπεδα, κάτι που θα απελευθερώσει περαιτέρω τους αγοραστές και θα ανοίξει το δρόμο για τις 1.000 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές παραμένουν θετικοί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, κάνοντας λόγο για πιθανή υπέρβαση των 895 μονάδων μέσα σ'' αυτή την εβδομάδα, ενώ άλλοι βλέπουν την αγορά – εν ευθέτω χρόνω – ικανή να προσεγγίσει και τις 1.000 μονάδες.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η μεγάλη χρονική συσσώρευση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα του στόχου των 895 μονάδων, έφερε ωστόσο σε θέση πώλησης τον MACD μετά από ένα μήνα ανοδικής διάθεσης.

Η αλλαγή οφείλεται περισσότερο στην ατασική βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς και στην φυσιολογική φθορά της δυναμικής. Επισημαίνεται πάντως ότι ο MACD είθισται να αντιστρέφει τις τάσεις μετά από κάποια ικανή χρονική συσσώρευση και η ένταση αυτών των σημάτων δεν αποτελεί κάποια ισχυρή ένδειξη αντιστροφής της τάσης».

Σύμφωνα με τον αναλυτή αυτή την εβδομάδα το Χ.Α. αναμένεται να προσεγγίσει τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2018 (895 μονάδες) τα οποία αποτελούν και την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να κάνει την διαφορά στην αγορά μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα. Η ρευστότητα είναι διάχυτη, με το Χ.Α. να ποντάρει στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, περιμένοντας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα».

Βεβαίως, ο χρηματιστής σημειώνει πως «μετά τα εκλογικά αποτελέσματα χρειάζεται προσοχή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανεξάρτητα αν είναι θετικά, μιας και πολλοί έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν με σκοπό να ρευστοποιήσουν στο γεγονός. Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι και πλέον μένει να δούμε αν το “μεγάλο καλάθι” που κρατάμε για το μέλλον, σε σχέση με την Οικονομία, πάρει σάρκα και οστά με την νέα Κυβέρνηση.

Ήδη τα σημάδια δείχνουν ότι τα πράγματα βαίνουν καλύτερα στο κομμάτι των επενδύσεων, μιας και πολλά κεφάλαια σπεύδουν να τοποθετηθούν τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική Οικονομία», τονίζει ο χρηματιστής.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Aenaon Markets Απόστολος Μάνθος που προσεγγίζει πιο τεχνικά την αγορά, τονίζει πως η διάσπαση των 860 μονάδων (σε 2-3 συνεδριάσεις) ανοίγει το δρόμο για τις 900 μονάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον στην αρχή της άλλης εβδομάδος και του μήνα από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης θα εστιαστεί στη καταστρατήγηση ή μη του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, στις 875 μονάδες περίπου, καθώς το πλάτος του υπό διάσπαση σχηματισμού αποκαλύπτει και τεχνικά τον ανηφορικό δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων».

Θυμίζουμε ότι χθες ο Γ.Δ. έκλεισε οριακά κάτω από το όριο των 875 μονάδων στις 874,38 μονάδες, έχοντας υψηλό ημέρας στις 876,24 μονάδες, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. Μένει να δούμε λοιπόν πως θα αντιδράσει σήμερα και προσεχώς η αγορά, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν κάποιες αποκοπές μερισμάτων που θα πιέσουν επιμέρους κάποιες μετοχές.