Ισχυρή πτώση των κερδών της Shell

Ισχυρή πτώση των κερδών της Shell

Ισχυρή πτώση στα κέρδη της ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Royal Dutch Shell PLC, καθώς η διατήρηση των μειωμένων τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «δείχνουν» άλλο ένα θλιβερό τρίμηνο για τον κλάδο.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη (με βάση το τρέχον κόστος των αποθεμάτων-μέγεθος παρόμοιο με τα καθαρά κέρδη που ανακοινώνουν οι αμερικανικές εταιρείες) 239 εκατ. δολάρια, χαμηλότερα κατά 93% από τα 3,36 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη μειώθηκαν στα 1,05 δισ. δολάρια από τα 3,76 δισ. δολάρια αντίστοιχα πέρυσι.

Σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι αναλυτές είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για προσαρμοσμένα κέρδη της τάξης των 2,27 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 19% στα 58,42 δισ. δολάρια.

Το τμήμα της Shell, το οποίο ερευνά και παράγει πετρέλαιο, γνωστό ως upstream, εμφάνισε τη χειρότερη απόδοση του ομίλου. Οι προσαρμοσμένες ζημιές του διευρύνθηκαν στα 1,33 δισ. δολάρια από 469 δολάρια πέρυσι. Παράλληλα, τα κέρδη διύλισης μειώθηκαν λόγω του χαμηλότερου περιθωρίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες, μια από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες της Shell, η BP ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 45% στο β'' τρίμηνο.