ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, παραμένει ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας γενικότερα από την πανδημία του Covid-19.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου στις 787.000 από 842.000 προηγουμένως. 

Οι νέες αιτήσεις κινούνται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αφού έπεσαν κάτω από το 1 εκατομμύριο τον Αύγουστο. Κινούνται υψηλότερα από το υψηλό των 665.000 που είχε καταγραφεί κατά την ύφεση του 2007-2009, ωστόσο έχουν μειωθεί σημαντικά από το ρεκόρ των 6,8 εκατομμυρίων που σημειώθηκε στο τέλος Μαρτίου.  

Ένα πακέτο στήριξης που υπερέβαινε τα 3 τρις. δολάρια νωρίτερα φέτος αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για πολλές επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους.

Τώρα όμως η χρηματοδότηση έχει σταματήσει, ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών, και οι επιχειρήσεις είτε απολύουν είτε θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επίπεδα των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας θα παραμείνουν υψηλά καθώς η εξάπλωση του νέου κορονοϊού αναζωπυρώνεται στις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς από τις αρχές ή σε περισσότερους ανθρώπους που θα αποφεύγουν μπαρ και εστιατόρια.