7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την ενέργεια των γερμανικών ποταμών από την BMW

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την ενέργεια των γερμανικών ποταμών από την BMW
Υδροηλεκτρικός σταθμός ποταμου Lech

Με τη Volkswagen να επιταχύνει τον βηματισμό της έχοντας φτάσει πλέον στα 103 δισ. κεφαλαιοποίησης και καλλιεργώντας προσδοκίες -τουλάχιστον προς το παρόν - σε όσους ποντάρουν στο στοίχημα ότι θα πουλάει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από την Τesla το 2023, άλλη μια γερμανική εταιρεία φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να ταράξει τα νερά της ηλεκτροκίνησης, θέτοντας νέα σταθμά σε μια μεγάλη συζήτηση κατά της ηλεκτροκίνησης. Εκείνης όσων υποστηρίζουν ότι η παραγωγή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων επιβαρύνει το περιβάλλον.

Η BMW δε σχεδιάζει στο business plan της επόμενης πενταετίας να γίνει ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, όπως η VW, η οποία προκειμένου να πάρει τη σκυτάλη από την Τesla, ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 66 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029, με στόχο να κυκλοφορήσει συνολικά 75 μοντέλα EVs.

Εντούτοις οι στόχοι της BMW για το κεφάλαιο της ηλεκτροκίνησης είναι αρκετά μεγαλόπνοοι, διεκδικώντας ένα ικανοποιητικό μερίδιο μέσω επενδύσεων 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη έως το 2025, με τα 4,2 δισεκατομμύρια να έχουν δοθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν σε όλα τα γερμανικά εργοστάσια αυτοκινήτων έως το 2022, συμπεριλαμβανομένης της BMW i3, του Mini Cooper SE και της επόμενης γενιάς της σειράς 7, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της BMW κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2020.

Σύμφωνα όμως με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και όχι μόνο- θα γίνεται εφεξής κάτω από νέα πρότυπα.

Βλέπετε, σκοπός της BMW δεν είναι απλά να παράγει αυτοκίνητα που ελαχιστοποιούν τις εκπομπές ρύπων κατά τη λειτουργία τους. Στόχος της είναι να μειώσει ταυτόχρονα σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.

Εν ολίγοις, η ΒΜW παραδίδει μαθήματα ολιστικής στρατηγικής βιωσιμότητας, καθιστώντας και την παραγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων φιλική προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Milan Nedeljković, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνου για την παραγωγή της εταιρείας, εφεξής τα εργοστάσια του Μονάχου Dingolfing θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά παραγόμενη, πράσινη υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή των νέων ηλεκτρικών BMW iX και BMW i4.

Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή της BMW iX θα προέρχεται από τους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας του ποταμού Isar στο Uppenborn, μεταξύ Moosburg και Landshut.

Για την παραγωγή της BMW i4 θα χρησιμοποιείται ενέργεια από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του ποταμού Lech στο Gersthofen και το Rain. Η ενέργεια αυτή θα χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή μιας ευρείας γκάμας εξαρτημάτων για τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα στα εργοστάσια του BMW Group στο Landshut, Dingolfing και το Βερολίνο.

Για τον σκοπό αυτό η BMW Group έχει συνάψει συμβάσεις με τις εταιρείες Stadtwerke München και RWE Supply & Trading προκειμένου να προμηθευτεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας του νερού των ποταμών Isar και Lech.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους επενδυτές κυνηγούν τις εταιρείες των ESG κριτηρίων, είναι ότι σταδιακά οι εγκαταστάσεις παραγωγής της BMW Group σε όλο τον κόσμο κατευθύνονται στο να λειτουργούν αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία έχει αρχίσει να συνάπτει συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές απευθείας από τοπικούς προμηθευτές που βρίσκονται κοντά στα εργοστάσιά της. Οι συμβάσεις αυτές ενισχύουν περαιτέρω τα οικολογικά διαπιστευτήρια της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σύμφωνα με τον Nedeljković.

Επιπλέον, η BMW Group αυξάνει το ποσοστό της ανανεώσιμης ή μηδενικού άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ίδια. Για παράδειγμα, οι τέσσερις ανεμογεννήτριες στο εργοστάσιο της Λειψίας έχουν προσφέρει όλη την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του BMW i3, ενώ στο νέο εργοστάσιο στο Μεξικό, η παραγωγή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που προέρχεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο στο χώρο των εγκαταστάσεων του.

Θα επανέλθουμε και με άλλες λεπτομέρειες, μετά τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020 και το conference call στις 17-18 Μαρτίου. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η εταιρεία για πρώτη φορά θα ενσωματώσει την Ετήσια Έκθεσή της και την Έκθεση Αειφόρου Αξίας σε μία μόνο έκθεση, θέλοντας έτσι να περάσει το ηχηρό μήνυμα ότι αποτελεί έναν γνήσιο εκπρόσωπο των ESG κριτηρίων.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.