Η Τουρκία κόβει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τα επόμενα 3 χρόνια

Η Τουρκία κόβει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τα επόμενα 3 χρόνια

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια προχώρησε σήμερα το ΥΠΟΙΚ της χώρας, εν μέσω της βαθιάς κρίσης της λίρας που έχει οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε υποτίμηση κατά 40% αυτό το έτος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 3,8% φέτος, στο 2,3% το 2019 και στο 3,5% το 2020, αντί των προηγούμενων προβλέψεων που ήταν στο 5,5% για καθένα από τα τρία αυτά έτη. 

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 20,8% φέτος και θα μειωθεί στο 15,9% το επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 17,9%, ενώ στην αρχή του έτους κυμαινόταν λίγο πάνω από 10%. 

Ο κ. Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε κατά την παρουσίασή του ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση των τιμών. Επισήμανε ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργήσει υπό καθεστώς ανεξαρτησίας επιχειρώντας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκία προχώρησε σε μεγάλης αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά 625 μονάδες βάσης στο 24%, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού και να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Μετά την απόφαση αυτή, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τα υψηλά επιτόκια, προκαλώντας ανησυχίες των επενδυτών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.