Η στρατηγική που ξαναφέρνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο την Εθνική Τράπεζα

Η στρατηγική που ξαναφέρνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο την Εθνική Τράπεζα

Πέρσι το καλοκαίρι η Εθνική Τράπεζα «ανέβασε»  μια ευρηματική καμπάνια γεμάτη συναίσθημα και αλήθειες, που αποτύπωνε την καινούργια μέρα για το τραπεζικό περιβάλλον και περιέγραφε τον ηγετικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στη νέα εποχή.

Η καμπάνια, είχε ως πρωταγωνιστές μικρά παιδιά τα οποία κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν τα παιδιά: να ρωτούν συνέχεια οτιδήποτε τους κατέβει στο μυαλό. Μέσα από τις μικρές, μεγάλες αλλά και απίθανες απορίες των παιδιών σχηματίζεται ο χάρτης των επιθυμιών του μέλλοντος όλων μας  και η καμπάνια προσπάθησε να αποτυπώσει τις  ανάγκες που οφείλει να αντιμετωπίσει και να ικανοποιήσει μια σύγχρονη τράπεζα.

Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι με τον ερχομό της πανδημικής κρίσης  να δυσχεραίνει οριζόντια το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και τις τράπεζες να προσπαθούν να αφομοιώσουν ένα ενδεχόμενο  καινούργιο κύκλο μη εξυπηρετούμενο δανείων.

Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη διοίκηση της τράπεζας με σκοπό το 2021 να ξημερώσει με καλύτερους όρους  και με την Εθνική σε θέση εκκίνησης για την πολυπόθητη ανάκαμψη όσον τα δεινά της πανδημίας θα βαίνουν μειούμενα.

Εθελούσια έξοδος

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε να τρέχει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που απευθύνεται στο σύνολο του Προσωπικού της Τράπεζας και λήγει στις 4 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι η αποχώρηση περίπου 800 εργαζομένων δίνοντας στοχευμένα κίνητρα σε περιπτώσεις υπαλλήλων που οι θέσεις ευθύνης τους έχει καταργηθεί. Η τράπεζα έχει σχηματίσει πρόβλεψη ύψους 90 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δαπάνη της νέας εθελούσιας. Με την εθελούσια θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 30 και ο αριθμός των καταστημάτων.

Κόκκινα δάνεια

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Εθνική θα υποβάλλει αίτημα για ένταξη στο σχέδιο Ηρακλής την τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (project Frontier).  Με την τιτλοποίηση, που περιλαμβάνει 200.000 δάνεια, 90.000 οφειλετών, η τράπεζα θα απαλλαγεί από τα 2/3 του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, διαθέτοντας πλέον το μικρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων. 

Για  τη διαχείριση τους η Εθνική θα συνεργαστεί με κάποιο από τους μεγάλους servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά  και επομένως δεν θα προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου της εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων( μοντέλο  hive down). Η τράπεζα στοχεύει στη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2021, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των  NPE’s θα υποχωρήσει κοντά στο 15, από 30,9 στο τέλος του α΄εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πώληση τεσσάρων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων:  το χαρτοφυλάκιο Earth ύψους 2 δισ. ευρώ, το Icon αξίας 1,6 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο Mirror αξίας 1,2 δισ. ευρώ και το Symbol αξίας 900 εκατ. ευρώ.  Οι νέες  προβλέψεις για το Frontier υπολογίζονται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ.

Εθνική Ασφαλιστική

Τρίτη προτεραιότητα αλλά με σχεδόν «διαχρονικά» χαρακτηριστικά,  είναι η πολυαναμενόμενη  πώληση  του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η  CVC Capital Partners σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες έχει ανεβάσει το τίμημα στα 460 εκατ. ευρώ , που φέρνει την αποτίμηση του 100% της ασφαλιστικής στα 575 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από την απομείωση που είχε πάρει η τράπεζα στα τέλη του 2019 και ήταν 500 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα συνοδευτεί από δεκαετή συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής, μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας. Το τελικό ΟΚ ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και δεν είναι απίθανο να δοθεί μια παράταση μερικών μηνών που θα επιθυμούσε ίσως η διοίκηση. Όπως και να έχει ακόμα και με αυτό τίμημα η τράπεζα θα καταγράψει ένα όφελος 140 μονάδων βάσης στα εποπτικά της κεφάλαια.

Πρωταγωνιστικός ρόλος

Η ολοκλήρωση αυτών των στόχων θα φέρει την τράπεζα σε θέση οδηγού, αναθέτοντάς της ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθοριστική για την επόμενη χρονιά οικονομική πορεία της χώρας. Τον Οκτώβριο, η  Citigroup επεσήμανε  ότι  για την περίοδο 2020-2021, ο δείκτης τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 1,9 φορές και 4,0 φορές. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,18 και 0,17 φορές αντίστοιχα για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 9,5% φέτος σε 4,3% το 2021. 

Βάσει της κεφαλαιακής επάρκειάς της, η Εθνική δεν φαίνεται να έχει χρεία αύξησης κεφαλαίου, γεγονός που ίσως δεν επιθυμεί και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά το «αγκάθι» του υψηλού αναβαλλόμενου  φόρου.

Η τεχνική εικόνα

Διαγραμματικά, η μετοχή  στο εβδομαδιαίο γράφημα,  μετά την ανοδική διαφυγή από το πλαγιοανοδικό κανάλι Χ10-Χ20 επιτάχυνε την κίνησή της και προσεγγίζει τα υψηλά του Ιουνίου στα 1,51 ευρώ. Ενδεχόμενη υπέρβασή  τους θα δώσει την απαραίτητη ώθηση προς τον επόμενο στόχο, τη ζώνη του καθοδικού gap του Μαρτίου στα( 1,6370-1,7770) ευρώ. Εμπόδιο σ’ αυτήν την πορεία συνιστά ο απλός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων στα 1,54 ευρώ. Στο ενδεχόμενο διόρθωσης  πρώτη στήριξη παρέχουν τα 1,40 ευρώ και ισχυρότερη τα 1,26 ευρώ.


 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.