7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Η ολική επαναφορά του ομίλου Κόκκαλη - Τι φέρνει το deal των 235 εκατ. ευρώ

Η ολική επαναφορά του ομίλου Κόκκαλη - Τι φέρνει το deal των 235 εκατ. ευρώ
Φωτογραφία αρχείου

Γράφουν η Αντιόπη Σχοινά και ο Νικόλας Ταμπακόπουλος

Ο Σωκράτης «πήρε το όπλο του» όταν έκλεισε το θέμα με τους ομολογιούχους και με την χθεσινή συμφωνία για την πώληση της Intrasoft με τίμημα στα 235 εκατ. ευρώ, έδωσε το σάλπισμα της ολικής επιχειρηματικής επαναφοράς και ανάταξης του ομίλου. Η μετεξέλιξη της Intracom Holdings σε επενδυτική εταιρεία που θα έχει από κάτω συμμετοχές σε διάφορες εισηγμένες και μη εταιρείες από κλάδους αιχμής, έρχεται να ταράξει τα νερά και να στρέψει το βλέμμα Ελλήνων και ξένων ξανά στο μαγαζί της Παιανίας.

Περιβάλλον, ενέργεια, ναυτιλία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate development, καινοτόμα startups σε τεχνολογίες αιχμής μπαίνουν στο στόχαστρο του Ομίλου, ο οποίος έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν ότι ξέρει να δημιουργεί υπεραξίες και συνέργειες.

Με ρευστότητα άνω των 300 εκατ. ευρώ, δουλειές που ήδη τρέχουν σε κλάδους που στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής, όπως οι κατασκευές, το real estate και την Intralot Inc. να ετοιμάζεται για τον Νasdaq, η πορεία του Ομίλου που ποντάρει στην ενίσχυση της ρευστότητας και από τη χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, μοιάζει μονόδρομος προς την κορυφή.

Το deal που ανακοινώθηκε όχι μόνο φέρνει τον Όμιλο Intracom στην αντεπίθεση αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο στην τεχνολογική αγορά στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής το 2021 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Intrasoft λοιπόν πέρασε στα χέρια της NetCompany με το συνολικό τίμημα που προσφέρουν οι Δανοί να αποτιμά την εταιρεία 16 φορές τα λειτουργικά της κέρδη και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση των διεθνών επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets έχει αλλάξει αισθητά σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στον εγχώριο κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής αφενός γιατί οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα στα ταμεία τους και θα συνεχίσουν τον κύκλο συγκέντρωσης και ενδυνάμωσης, αφετέρου διότι ένα deal μεγάλου βεληνεκούς μεταξύ εγχώριας εταιρείας με ξένο παίκτη αποτελεί μαγνήτη και για άλλους ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις πολύ μεγάλες δουλειές οι οποίες ανοίγουν στην Ελλάδα.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους, ενώ αποτελεί στην ουσία μια ταχύτατη προσαρμογή του ομίλου στο νέο οικονομικό περιβάλλον και σηματοδοτεί την ευελιξία και τη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Χρειάζεται ακόμη χρόνος για να ξεκαθαρίσει πλήρως ο σχεδιασμός που έχει στο μυαλό της η οικογένεια Κόκκαλη. Είναι προφανές ότι λείπουν κομμάτια στο παζλ της μεγάλης εικόνας, της επιστροφής του ομίλου στο επιχειρηματικό προσκήνιο. Ωστόσο το μεγάλο βήμα για το... μέλλον του ομίλου έγινε, με μια win-win συνεργασία που αναμένεται να εμπλουτιστεί και με νέα projects στο μέλλον. Επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακές λύσεις είναι μερικοί τομείς που αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη.

Αίσθηση του τι μέλλει γενέσθαι πλέον για την Intrasoft δίνει η ανακοίνωση της σύμφωνα με την οποία η Netcompany και η Intrasoft ξεκινούν ένα ταξίδι ανάπτυξης με στόχο να οδηγήσουν την ψηφιακή μετάβαση σε όλη την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «έναν αναδυόμενο ευρωπαϊκό ηγέτη στον χώρο της πληροφορικής που αναμένεται να ανταγωνιστεί μερικούς από τους παγκόσμιους γίγαντες της τεχνολογίας, προοιωνίζοντας ουσιαστικά και τη θέση της εταιρείας στη συνέχεια.

Mε παρουσία σε όλη την ήπειρο ​και συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 6.000, θα μπορεί πλέον να στοχεύει σε μεγάλα έργα σε ολόκληρη την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αξιοποιώντας τις μοναδικές ευκαιρίες ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο συνδυασμός της Netcompany ως πρωτοπόρου στη Βόρεια Ευρώπη με την Intrasoft με έδρα το Λουξεμβούργο και την ισχυρή της θέση σε Ελλάδα και Νότια Ευρώπη δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό success story πληροφορικής, πλήρως συμπληρωματικό σε επίπεδο υπηρεσιών και προσφερόμενων λύσεων.

Σημαντικό είναι δε ότι η καταβολή του τιμήματος που ανέρχεται σε € 184,8 εκατ., περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της ως Netcompany. Ειδικότερα, για το σύνολο των μετοχών της Intrasoft International, προβλέπεται, καταβολή μετρητών ύψους € 166,8 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας € 18 εκατ. Αν και το ποσοστό είναι μικρό, η σημειολογία δείχνει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων θα συνεχιστεί .

Η ΝetCompany είναι μια εταιρεία πληροφορικής νέας γενιάς, που παρέχει υπηρεσίες τεχνολογίας αιχμής και στρατηγικές λύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ιδρύθηκε το 2000, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Δανίας και τον Nasdaq, απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζομένους σε έξι χώρες. Οι πωλήσεις της το 2020 ήταν 381 εκατ. ευρώ, τα EBITDA 100 εκατ. και έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 4,9 δισ. ευρώ.