Η Κίνα «στριμώχνει» την Ant Group, πιέζει για αναδιάρθρωση

Η Κίνα «στριμώχνει» την Ant Group, πιέζει για αναδιάρθρωση

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στον κολοσσό της fintech Ant Group να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της, επιφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και βασικό μέτοχο της εταιρείας Τζακ Μα.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε πάνω έναν μηνά μετά το αναπάντεχο πάγωμα από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές της διπλής δημόσιας εγγραφής ύψους 37 δισ. δολαρίων της Ant Group στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ, και μόλις μερικές μέρες από την έναρξη έρευνας των αρχών ανταγωνισμού στον όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου του Μα, Alibaba.

Οι κινεζικές αρχές και το κομμουνιστικό κόμμα έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την ραγδαία αναπτυσσόμενη χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία του Μα έπειτα από δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου τον Οκτώβριο, όπου ασκούσε κριτική στο ρυθμιστικό σύστημα της χώρας κατηγορώντας το ότι «πνίγει» την καινοτομία.

Οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν την Ant να συμμορφωθεί με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και να διορθώσει παραβιάσεις αναδιαρθρώνοντας τις δραστηριότητές της, μεταξύ άλλων, στις υπηρεσίες πιστώσεων, ασφάλισης και διαχείρισης πλούτου.

Η Ant δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ειδική ομάδα εργασίας «διόρθωσης» και θα εφαρμόσει πλήρως τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.