Η Ιρλανδία αναμένει «κύμα» μετακίνησης επιχειρήσεων από τη Βρετανία λόγω Brexit, εντός 2017

Η Ιρλανδία αναμένει «κύμα» μετακίνησης επιχειρήσεων από τη Βρετανία λόγω Brexit, εντός 2017

Η διαφαινόμενη απώλεια πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα προκαλέσει κύμα φυγής των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων από τη χώρα, οι οποίες θα μετακινηθούν προς την Ιρλανδία έως τα μέσα του 2017, δήλωσε ο υπουργός χρηματοικονομικών υπηρεσιών της Ιρλανδίας Eoghan Murphy.

«Εταιρίες προσεγγίζουν το δικό μου και άλλα υπουργεία, καθώς και τη κεντρική τράπεζα, ενώ κάποιες κάνουν ήδη προκαταρκτικές έρευνες για χώρους γραφείων και προσωπικό», δήλωσε ο υπουργός από το Hong Kong. «Πιστεύουμε ότι οι πρώτες οριστικές αποφάσεις θα γίνουν το πρώτο μισό του έτους».

Ο E. Murphy, ωστόσο, απέφυγε να κατονομάσει εταιρείες, σημειώνοντας όμως ότι περιλαμβάνονται αμερικανικές και ιαπωνικές μεταξύ αυτών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ξεκαθάρισε σε ομιλία της ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν γίνεται να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, παρότι θα επιδιωχθεί συμφωνία όσο το δυνατόν ευρύτερων εμπορικών συμφωνιών».

Ο κ. Murphy θεωρεί ότι ως εκ τούτου θα υπάρξουν δυσκολίες για εκείνους που λειτουργούν στην ελεύθερη αγορά με το Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίοι θα αναζητήσουν να μεταφερθουν σε μέρος με πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Επιπλέον σημείωσε ότι «η πιθανότητα να υπάρξει μια κακή περίοδος στις διαπραγματεύσεις, θα προκαλούσε μεγάλο ρίσκο για χρηματοοικονοικά ιδρύματα», προσθέτοντας ότι «για αυτό είναι υψηλής σημασία η επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».