Η Γερμανία σχεδιάζει την επιβολή φόρου στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Η Γερμανία σχεδιάζει την επιβολή φόρου στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να βοηθήσει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν τις ταχέως αυξανόμενες τιμές εισαγωγών, σύμφωνα με πρόταση που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. 

Η νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τακτικά την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων μέσων και αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν με άλλα. 

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, οπότε μια προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία θα σταματήσει εντελώς τις ροές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διακοπή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ωθώντας τις τιμές ακόμη πιο ψηλά.

Το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μοιραστεί μεταξύ όλων των πελατών φυσικού αερίου με μια «διαφανή και αμερόληπτη» διαδικασία μέσω του Trading Hub Europe, ενός οργανισμού διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου. Η εισφορά θα κάνει το φυσικό αέριο πιο ακριβό για όλους αντί να πέφτει το βάρος μόνο σε ορισμένα νοικοκυριά με βάση το ποιος είναι ο προμηθευτής αερίου τους.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το σχέδιο, τότε ο φόρος αυτός θα ανακόψει την ανάγκη για μια γενική ρήτρα προσαρμογής των τιμών που θα επέτρεπε στους ίδιους τους προμηθευτές να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις τιμών στους πελάτες.

Οι ειδικοί θεωρούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών ως άδικη και νομικά αμφισβητήσιμη. Η ρήτρα λέει ότι μόνο ένα λογικό κόστος μπορεί να μετακυλίεται στον καταναλωτή κάτι που επιδέχεται πολλές ερμηνείες όπως  δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Ρόσιν, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα ενέργειας. 

Ο Ρόσιν  είπε ότι ήταν αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να ανακληθούν συμβάσεις που υπόσχονται στους καταναλωτές σταθερές τιμές. Το νέο σύστημα αξιολόγησης των εισφορών θα βασίζεται στο μοντέλο της επιβάρυνσης EEG στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

Η πρόταση εισφοράς θα επιτρέψει ακόμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη ρήτρα γενικής προσαρμογής των τιμών εάν υπάρξει «σημαντική διακοπή» στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η μείωση ροών του ρωσικού φυσικού αερίου αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε όλη την Ευρώπη να αγοράζουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές. Την Πέμπτη, η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για μια πιθανή κυβερνητική οικονομική διάσωση μετά την απόσυρση των προοπτικών για το 2022 λόγω των περιορισμών παροχής φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom.

Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εισαγωγείς φυσικού αερίου χρειάζονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,04 δισεκατομμύρια δολάρια) την εβδομάδα για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος από την αύξηση των τιμών, ποσό που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η προτεινόμενη εισφορά.

Το γερμανικό λόμπι Zukunft Gas χαιρέτισε την πρόταση, λέγοντας ότι το πρόσθετο κόστος θα πρέπει να μοιραστεί με όλους τους καταναλωτές. «Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση στο εμπόριο φυσικού αερίου που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί... Χωρίς κανόνες για τις προσαρμογές των τιμών, καραδοκούν χρεοκοπίες», δήλωσε ο Τίμ Κέλερ, διευθύνων σύμβουλος της Zukunft Gas.