Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου με ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2035 προχωρά ο ΟΔΔΗΧ. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου που είχε απόδοση 1,875%.

Όπως είχε αναφέρει το liberal.gr, η κυβέρνηση προχωρά στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου με στόχο τη στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων και κατ’ επέκταση της αγοράς. Το ποσό που θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο θα κινηθεί κοντά στο 1% 

Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς.

Βασική επιδίωξη είναι η επανέκδοση να έχει χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού, με τις ελληνικές αρχές να σπεύδουν να επωφεληθούν των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε για μια ακόμα φορά στις αγορές για 15ετή έκδοση και μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσδοκά επιτόκιο χαμηλότερο από 1,91%.

«Πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που είχαμε βγει ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 με επιτόκιο 1,91% Προσδοκούμε σε αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε αυτή την έκδοση. Ήδη η σημερινή κυβέρνηση εκτός της έκδοσης που μόλις ξεκινά έχει μαζέψει από τις αγορές 14 δισ. ευρώ με 6 εκδόσεις και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια – το μισό και σε πολλές περιπτώσεις το 1/3 από αυτό των προηγούμενων ετών. Οι έξι εκδόσεις συνιστούν δείγμα εμπιστοσύνης στην ελληνική η οικονομία που βρίσκει καλό βηματισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.