Η ακτοπλοΐα θα δώσει σκληρή μάχη με τις τιμές των καυσίμων την επόμενη διετία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής ακτοπλοΐας την επόμενη διετία θα είναι η μεγάλη “μάχη” που θα δοθεί με τις τιμές των καυσίμων. Οι τιμές των καυσίμων παίρνουν την ανιούσα και ήδη από το 2018 προξενούν ισχυρούς τριγμούς. Φέτος, η ακτοπλοϊκή αγορά σημείωσε μέση αύξηση 7%, όμως το κόστος των καυσίμων, μόνο στο δικό μας όμιλο, ήταν αυξημένο κατά 24 εκατ. ευρώ»!

Αυτά τόνισε χθες, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, Σπύρος Πασχάλης περιγράφοντας την κατάσταση που εξελίσσεται στην ελληνική ακτοπλοΐα και κάνοντας μια εκτίμηση για την προσεχή διετία.

Οι δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της συνέντευξης τύπου όπου παρουσιάστηκε η συνεργασία της Blue Star Ferries με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», που ενώνουν τις δυνάμεις τους υλοποιώντας ένα ξεχωριστό ταξίδι γνώσεων και επιστήμης, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικών Σχολείων των νησιών του Αιγαίου.

Παρ'' ότι ο τουρισμός έχει δώσει ισχυρή ώθηση στον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται ίσως στην καλύτερη – από πλευράς στόλου, στελεχιακού δυναμικού και υποδομών – στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, το τεράστιο θέμα των καυσίμων θα συνεχίσει να ταλανίζει τις εταιρείες.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Πασχάλης, το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο μετά την 1/1/2010, όταν και θα εφαρμοστεί η διεθνής διάταξη για εφαρμογή πιο αυστηρών πρακτικών στην κατανάλωση.

Με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), όλα τα πλοία διεθνώς μαζί και τα πλοία της ακτοπλοΐας θα πρέπει να καταναλώνουν καύσιμα μειωμένων εκπομπών θείου (0,5%). Αυτό, νομοτελειακά θα πιέσει ακόμη περισσότερο τα μεγέθη των ναυτιλιακών.

Οι τιμές των καυσίμων λοιπόν προβληματίζουν, παρά τις πρόσκαιρες αυξομειώσεις και παρά το γεγονός ότι φέτος – λόγω και της νέας αύξησης της τουριστικής κίνησης – η επιβατική κίνηση να κινείται ικανοποιητικά σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβατική κίνηση στις πιο δημοφιλείς γραμμές του Αιγαίου, που περιλαμβάνουν όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων, έφτασε έως το +9%.

Αυτό όμως δεν μεταφράζεται σε αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων για τις ακτοπλοϊκές, καθώς η περαιτέρω άνοδος των τιμών των καυσίμων στο 9μηνο του 2018, δημιουργεί προβληματισμό για τα αποτελέσματα στο σύνολο του έτους.
Πάντως, λόγω έκτακτων κερδών από πωλήσεις πλοίων και αναδιαρθρώσεις, τόσο η Attica Group όσο και οι Μινωικές Γραμμές θα είναι κερδοφόρες. Όμως, σ'' ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, η χρονιά ίσως είναι χειρότερη από πέρυσι, παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο το 9μηνο του 2018, η μέση τιμή των ναυτιλιακών καυσίμων για τα συμβατικά πλοία (IFO 380) αυξήθηκε κατά 24% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο, ενώ στα καύσιμα που «καινέ» τα ταχύπλοα (MGO) η άνοδος ξεπέρασε το 27%.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 η άνοδος της μέση τιμών των καυσίμων – και στις δύο αυτές κατηγορίες – ξεπερνά το 85%!

Σ'' ό,τι αφορά το νέο καύσιμο μειωμένου θείου, που είναι πολύ πιο ακριβό, οι εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν συσκευές καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία τους, αν θέλουν να καταναλώνουν φθηνότερο καύσιμο που θα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, όμως το κόστος της επένδυσης δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Σύμφωνα με κύκλους της ακτοπλοΐας, η επένδυση αυτή αξίζει να γίνει μόνο σε μεγάλα πλοία που καταναλώνουν από 10 χιλ. τόνους πετρέλαιο και πάνω το χρόνο. Στα μικρότερα και κυρίως στα παλαιότερα πλοία δεν αξίζει, καθώς η απόσβεση δε θα γίνει ποτέ, άρα θα επωμισθούν το ακριβότερο καύσιμο.

Τουτέστιν, μόνο σε 15 πλοία από τα 65 περίπου συμβατικά πλοία του ακτοπλοϊκού στόλου προσφέρονται για τοποθέτηση scrubbers (λόγω ηλικίας και μεγέθους).

Η αξιέπαινη συνεργασία της Blue Star Ferries με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Όπως ανακοινώθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου στον Πειραιά, η Blue Star Ferries σε συνεργασία με το «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν ένα ξεχωριστό ταξίδι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Στόχος της δράσης που έχει τον τίτλο «SIENCE ON BOARD» είναι η επικοινωνία των εξελίξεων της επιστήμης και η διάχυση της γνώσης, μέσω ειδικά σχεδιασμένων διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων των νησιών του Αιγαίου.

Εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά σχεδιασμένες από το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο το Σάββατο και την Κυριακή 13-14 Οκτωβρίου, δίνοντας σε περίπου 600 μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν τις θετικές επιστήμες on board.

Με βιωματική προσέγγιση οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη χημεία, τη βιολογία, την πληροφορική με σκοπό να αντιληφθούν τη σημασία των τεχνολογικών επιτευγμάτων, της παρατήρησης, του πειράματος και την αξία της ερευνητικής διαδικασίας για την κοινωνία. Και όλα αυτά μέσα σε πλοίο της Blue Star Ferries.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να ξεναγηθούν στο περιβάλλον του πλοίου και να γνωριστούν με την αξία και την οντότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

Σπ. Πασχάλης: Η ελληνική ακτοπλοΐα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα νησιά

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αυτού του προγράμματος ο κ. Παρχάλης τόνισε – μεταξύ άλλων πως «η ανάπτυξη του Ομίλου μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή των νησιών μας, οπότε η δραστηριότητα της Attica Group δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από δράσεις που δεν αποσκοπούν στην δημιουργία επιβατικής κίνησης, αλλά στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας και στην αποκέντρωση του πολιτισμού και της γνώσης».

O Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και Πρόεδρος του ΔΣ, Δρ Γεώργιος Νούνεσης ανέφερε: «Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ δημιουργεί δυναμικές συμμαχίες και στο χώρο της Εκπαίδευσης και της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Ο στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την αγάπη για τις θετικές επιστήμες.

Το επιστημονικό μας προσωπικό σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη μακρά εμπειρία και την ουσιαστική κατανόηση των μηχανισμών πίσω από κάθε πείραμα που παρουσιάζεται. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη οι μαθητές να αναπτύξουν δημιουργική, κριτική σκέψη. Η άμεση επαφή με το πείραμα και την έρευνα βοηθά ακριβώς την κατεύθυνση αυτή. Η συνεργασία με την BLUE STAR FERRIES μας δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε κοντά και στους μαθητές των νησιών που δύσκολα έχουν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές μας δράσεις».